En schysst fackförening för en rättvis värld
Eva Nordmark
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ligger det någonting i detta? Har facket missat tåget och står kvar på perrongen med allt mer slitna slagord och slokande banderoller? Ja, skulle tyvärr många svara, både utifrån egna erfarenheter men också utifrån den bild som media ger.
Vi i fackförbundet SKTF vill ge en motbild till bilden av det trötta facket. Vi vill vara ett modernt fackförbund som inte enbart förhandlar löner, erbjuder billiga försäkringar och hjälp när något går på tok på jobbet. Vi vill erbjuda någonting mer - en möjlighet att bidra till en schystare och bättre värld.
Vi är medvetna om att det är stora ord, ja rent av kaxigt. Men inte desto mindre är vi beredda att backa upp vad vi säger med bevis. Fackföreningsrörelsen är världens största internationella rörelse och SKTF har sedan länge engagerat sig i fackliga utvecklingssamarbeten i världen. Vi är medlemmar i flera internationella fackliga samarbetsorgan, liksom i föreningen Rättvisemärkt och i nätverket Rena kläder som arbetar för drägliga arbetsvillkor för arbetare inom klädindustrin.
Nu vill vi gå ett steg längre i vårt engagemang och göra det möjligt för våra medlemmar att i konkret handling bidra till en mer rättvis värld. Därför påbörjar SKTF nu ett arbete för att bli Sveriges första Fair Trade Union.
Vi vill leva som vi lär. Det innebär att vi enbart kommer att göra affärer med företag som har kollektivavtal. Kollektivavtalen garanterar att de anställda har rimliga och jämförbara villkor med andra anställda. Det sätter också en press på aktiebolag och fonder att i sin tur ställa krav på rimliga arbetsvillkor för personal i företag i och utanför Sveriges gränser.
Det innebär bland annat att vi inte placerar kapital i företag som utnyttjar minderåriga, betalar svältlöner eller som har orimligt långa arbetstider.
När det gäller våra egna inköp väljer vi Rättvisemärkta varor, till exempel kaffe och te.
På sikt kan det komma att innebära ett mer långtgående engagemang, som att uppmana våra 16 000 förtroendevalda att påverka arbetsgivaren att enbart göra affärer med de företag som har kollektivavtal samt påverka arbetsplatsen att handla Rättvisemärkt.
Det kan också handla om att uppmana medlemmarna att utöva sin konsumentmakt genom att köpa Rättvisemärkta varor och välja att placera sina pengar i verksamheter som inte kränker mänskliga rättigheter. Vi kommer också att hjälpa de medlemmar som vill engagera sig ytterligare genom att tipsa om konkreta handlingar.
Vi ser detta som en process där vi tvingas rannsaka oss själva, ompröva våra egna inköpsrutiner och vårt eget agerande. Vi kommer att göra misstag under vägen.
Vi kommer att bli granskade av media och de som är motståndare till en rättvisare global handel. Men vi tycker att det är så viktigt att vi är beredda att diskutera eventuella fel och brister som vi själva lider av för att nå målet - en schyst fackförening för en rättvis värld. (SNB)
DEBATT
Eva Nordmark är förbundsordförande i fackförbundet SKTF.