En skatt ingen kommer sakna
"Regeringens förslag till hur avskaffad statlig fastighetsskatt ska finansieras är inte perfekt i alla delar."
Villor. Lars Jonsson, Regionchef i Villaägarnas riksförbund i Norrköping, menar att det nya beslutet om villaskatten har brister.Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det var sannolikt dödsstöten för fastighetsskatten. Ett år före riksdagsvalet landade en prognos som med full kraft visade att skatten på boende skenat iväg bortom all rim och reson.
Det var inte ovanligt med 40-50 procents ökning av taxeringsvärdena, och nu handlade det inte längre om Djursholm eller Bromma, utan om orter som Oxelösund och Gotland.
Skatten som sedan början av 1990-talet drivit småfolket bort från attraktiva lägen skulle nu börja segregera helt nya områden.
Och för många av dem som skulle få fördubblad eller tredubblad skatt så hade inte en takpanna bytts på det egna huset. Det enda som hänt var att grannen sålt sitt hus med en god vinst. Reaktionen lät inte vänta på sig.
Ännu en gång blev fastighetsskatten en ångestframkallande fråga på Helgeandsholmen.
Regeringen tvingades snabbt ut för att moderera genomslaget med nya begränsningsregler.
Men det förtog inte den grundläggande insikten som spred sig i allt bredare folklager att detta är en godtycklig och principlös skatt, som till råga på allt tas ut på icke realiserade tillgångar.
Hushåll som inte hade fått någon höjd inkomst skulle få kraftigt höjd skatt på sitt boende.
Dessa perspektiv på den perverterade fastighetsskatten tycks nu som bortblåst.
En av Sveriges mest illa omtyckta skatter ska äntligen avskaffas, men nationalekonomer och politiker (på bägge sidor!) klagar.
Socialdemokraterna har exempelvis redan lovat återinföra fastighetsskatten. Och visst, om man har statens intäkter i fokus så kanske det är en dålig idé att avskaffa den statliga fastighetsskatten. Men ur varje annat perspektiv så har den varit en skadlig skatt.
Den har underminerat tilltron till skattesystemet genom att vara oförutsägbar och ha ett stort mått av godtycklighet.
När man nu korar vinnare och utser förlorare på skattens avskaffande så vill vi påminna om denna bakgrund.
De stora förlorarna på fastighetsskatten har varit dem som inte hade råd att bo kvar i släkthuset i Brantevik eller Borgholm, eller som burit en oproportionerlig privatekonomisk börda för att kunna bo kvar.
De blir vinnare nu, liksom förvisso en mängd höginkomsttagare som ändå haft råd med sin fastighetsskatt.
Vinnare blir också de samhällen i natursköna delar av vårt land som ännu inte avfolkats på permanentboende för att ge plats åt välavlönade fritidshusköpare.
Regeringens förslag till hur avskaffad statlig fastighetsskatt ska finansieras är inte perfekt i alla delar.
Den kommunala avgiften bör vara lägre och den planerade höjningen av reavinstskatten är orimligt hög.
Dessa brister kan korrigeras innan det slutliga förslaget presenteras. Villaägarnas Riksförbund arbetar oförtrutet vidare för att få politikernas stöd även för dessa åsikter.
Men bristerna till trots - avskaffad statlig fastighetsskatt innebär ett slut för över 15 år av godtycklig beskattning av småhus.
På sikt gör reformen det möjligt för fler människor, även med mer modesta inkomster, att äga ett eget hus. Den insikten kan bli en röstvinnare 2010.
DEBATT
Lars Jonsson, Norrköping, är regionchef i Villaägarnas Riksförbund.