Sommaren står för dörren och för de elever som slutat nian blir det sista sommarlovet innan gymnasiestudier tar vid. Men inte för alla. Förra året gick hela 13,1 procent av eleverna ut nian utan behörighet till gymnasieskolan. Det är inte acceptabelt att så många elever lämnar grundskolan utan att ha nått målen. Därför vill vi att alla elever som halkat efter ska ha rätt till sommarskola. På så sätt kan fler få hjälp att klara kunskapskraven innan det är dags för den sista betygssättningen.
Att inte ha en gymnasieexamen är en vattendelare på arbetsmarknaden. 2014 var arbetslösheten bland unga utan gymnasieutbildning 40 procent, vilket kan jämföras med 16 procent för unga som fullföljt gymnasiet. En elev som efter årskurs 9 saknar godkänt betyg, i ett eller ett par ämnen för att bli behörig till ett nationellt program i gymnasiet, kan få möjlighet att ägna några veckor av sommarlovet till koncentrerade studier i ämnet. På så sätt kan eleven nå gymnasiebehörighet och börja på ett program direkt efter sommarlovet.
Nya Moderaterna och Alliansen har tidigare genomfört flera reformer för att rätt stöd ska sättas in så tidigt som möjligt för de som hamnar efter. Vi vill också att det ska vara obligatoriskt för alla skolor att erbjuda gratis läxhjälp på mellanstadiet och högstadiet. Därtill är sommarskola i grundskolans senare år ett bra komplement.
Vi vill att alla elever ska ha samma möjligheter att delta i sommarskola, oavsett i vilken kommun man bor. De elever som behöver det ska erbjudas sommarskola redan från årskurs 6. För elever som slutar årskurs 6, 7 eller 8 är sommarskolan ett utmärkt tillfälle att komma ikapp i studierna i något eller några ämnen. Det ger bättre förutsättningar att hänga med när höstterminen börjar och sedan också att nå målen.
Nya Moderaterna vill satsa 300 miljoner kronor per år, dubbelt så mycket som regeringen, på att hjälpa elever som är på väg att falla efter. Det bör finnas en tydlig skyldighet för Sveriges kommuner att erbjuda sommarskola för de elever som löper risk att inte bli behöriga till gymnasiet.
För eleverna som precis har slutat årskurs 9 bör insatserna riktas mot dem som inte nått behörighet till gymnasiestudier och i de lägre årskurserna bör insatser gällande svenska, engelska och matematik prioriteras. Sommarskola blir ytterligare en möjlighet att fånga upp elever som annars skulle gå en mycket tuff framtid till mötes.
Vårt förslag innebär en ambitionsökning jämfört med regeringen. Det krävs krafttag för att minska antalet elever som går ut nian utan behörighet till gymnasiet. Sommarskolan ska vara en rättighet för alla. Inte bara för några.