En tickande bomb
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Regelverk och sunt förnuft ställer stora krav på skogsägarna att dammsuga sina marker på stormfällt och angripet virke för att förhindra en insektsexplosion. Södra går i bräschen för att rädda virkesvärden genom en offensiv satsning på behandlade fångstvirkesfällor. Tillsammans med LRF mobiliseras medlemmar och andra skogsägare för att bekämpa fortsatta angrepp av granbarkborre. I det sammanhanget ser vi med stigande oro på att staten inte förmår agera inom naturskyddade områden på det sätt som krävs. Vi måste ställa samma krav på myndigheterna, länsstyrelser och Skogsstyrelsen, att upparbeta och bekämpa granbarkborren i reservat och biotopskydd.
Det räcker inte bara med feromonfällor utan det krävs aktiv upparbetning av stormskadad skog, inte minst efter stormen Per. Det är en tickande bomb man sitter på, man tar på sig ett stort ansvar för framtiden. Erfarenheten från både mindre och större arealer skyddad skog är att angreppen blir mycket omfattande och sprider sig snabbt. Vi välkomnar därför de initiativ som tagits från vissa länsstyrelser att genomföra mer kraftfulla åtgärder. Låt dessa bli verklighet.
Nu måste även Skogsstyrelsen ta sitt ansvar för biotopskydden.
Upparbetning av vindfällen och angripna träd innebär en enormt tuff uppgift som därtill skall utföras på kort tid. Men det måste gå! Det kräver samverkan inte bara mellan LRF, Södra och andra aktörer i skogsbruket utan också mellan skogsägare och grannar för att klara deadline 1 juli då det stormfällda virket skall vara ute ur skogen och bortkört från väg.
DEBATT
Helene Lantz är stormsamordnare inom LRF Sydost. Mats Blomberg är näringspolitisk samordnare för Södra Skogsägarna.