En timme idrott om dagen i skolan krävs

Gymnastik. Artikelförfattarna argumenterar för mer idrott i skolan. Arkivbild: Anders Liljegren

Gymnastik. Artikelförfattarna argumenterar för mer idrott i skolan. Arkivbild: Anders Liljegren

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-07-14 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Alla fakta pekar på samma sak: Antalet svenskar, även barn, som är överviktiga eller feta, ökar. För tio år sedan var en av tio svenska sjuåringar överviktig, idag är det var fjärde.
Vi vet att fysisk aktivitet kraftigt minskar risken för övervikt och fetma och därmed relaterade sjukdomar. Samtidigt har antalet idrottstimmar i skolan minskat - i gymnasiet med hela 40 procent sedan 1994. Vår undersökning Motionsbarometern visar att svenska folket tycker som vi: Inför en timme idrott och hälsa om dagen i skolan!

Motion och därmed förbättrad hälsa håller på att bli en klassfråga. Fysiska hälsoproblem är i genomsnitt 60 procent vanligare bland socialt mindre gynnade barn jämfört med mer gynnade barn, visar en undersökning från Folkhälsoinstitutet. Gruppen av barn som är helt inaktiva på fritiden växer. De som redan tränar, tränar mer, men de som inte rör på sig alls blir också fler.
Den organiserade idrotten gör ett fantastiskt jobb. Men de når inte alla. För 15 år sedan var detta inget problem. Spontanidrotten var utbredd och dator och tv-spel hade inte gjort sitt intåg i Sverige. Dessutom hade barnen fler idrottstimmar i skolan.
I dag ser det annorlunda ut. Vi har en mängd tv-kanaler som riktar sig till barn och tv-tittande, pc- och tv-spel är vanliga sysselsättningar för barn ifrån riktigt låg ålder. Därför är det av allra största vikt att politiker genom skolan tar sitt ansvar. Skolan är den enda instans som når alla barn.

Sverige tillhör bottenligan i Europa när det gäller antalet idrottstimmar. Samtidigt rusar kostnaden för sjukvård och produktionsbortfall på grund av sjukskrivningar. Beräkningar visar att bristen på motion kostar samhället så mycket som sju miljarder kronor. Dessa pengar borde rimligtvis kunna användas till att införa mer idrott och hälsa i skolan.
I vår undersökning Motionsbarometern, som Synnovate genomfört för andra året i rad på Svenskt Sportforums uppdrag, ser vi att vi har medhåll från svenska folket. En majoritet instämmer i påståendet "alla barn borde ha en timme idrott per dag i skolan". 54 procent instämmer helt och ytterligare 27 procent instämmer delvis. Hela 79 procent instämmer helt i påståendet "antalet idrottstimmar i skolan måste öka" och 20 procent instämmer delvis.
Mer idrott i skolan bidrar inte bara till att göra våra barn friskare och starkare. Studier visar dessutom enhälligt att de barn som har mer idrott och hälsa än genomsnittet också presterar bättre i övriga skolämnen. Att röra på sig ger bättre koncentrationsförmåga - vilket stimulerar inlärningen.

Det finns dessutom utrymme för att öka antalet idrottstimmar i skolan. Främst är det de timmar som ligger under Skolans Val som skulle kunna öronmärkas för ämnet idrott och hälsa. Jan Björklund har aviserat en översyn av läroplanen under hösten. I den nya läroplanen ska även kursplanerna integreras. Vi hoppas att denna nya läroplan tar problemet med barns hälsa på allvar och ökar antalet idrottstimmar kraftigt.
Vanor som sätts i tidig ålder behålls genom livet. Genom att införa mer idrott, under ledning av idrottslärare som ser alla barns behov av fysisk aktivitet och hälsa, skapar vi friskare barn och därmed på sikt friskare vuxna. En investering i folkhälsa och ett bättre liv för svenska folket som är helt nödvändig att göra. Politikerna kan göra ett riktigt och viktigt val - inför mer idrott i skolan snarast.
DEBATT
Klas Elm är vd för organisationen Svenskt Sportforum. Övriga artikelförfattare är samtliga verksamma inom Svenkskt Sportforum, aktiva idrottare eller verksamma inom idrottsmedicinen. Åke Sandström är riksdagsledamot för centerpariet. 
Läs mer om