Under onsdagen presenterades regeringens vårbudget för 2014 med satsningar som kommer ge mer kunskap, fler jobb och bättre pendlingsmöjligheter i Kalmar län.
För att fler jobb ska växa fram behövs ett bra företagsklimat både i kommunens centrala och glesbefolkade orter. Vi förstärker därför Landsbygdsprogrammet för bredbandsutbyggnad och stöd till lokal service. Genom exempelvis Lanthandelslyftet blir det möjligt för företagare i Kalmar län att söka stöd för att driva sin mack eller matbutik, och genom en utbyggnad av bredband gör vi det möjligt till både distansjobb- och studier. Därtill minskar vi företagens kostnader för sjuklön som kan göra verklig skillnad i många lokala företagares vardag.
Under samtal med länets företagare uppges möjligheten till arbetspendling och kompetensförsörjning som ett av de största tillväxthindren. Satsningar på Kust till kustbanan samt E22:an kommer ge både en kortare restid och kraftigt minska trafikstörningar vilket kommer betyda mycket för näringslivet i vårt län. Samtidigt utökar vi antalet studieplatser på Linnéuniversitetet med 461 platser vilket leder till fler akademiker i länet.
Det är personer utan en avslutad utbildning som har svårast att etablera sig på arbetsmarknaden och för fler jobb i Kalmar län behöver vi se till att alla våra elever har goda förutsättningar att nå kunskapsmålen. Genom lågstadielyftet kan skolor utifrån sina lokala förutsättningar satsa på t ex fler speciallärare, fler utbildade lågstadielärare och mindre klasser. Vi fortsätter att storsatsa på lärarlöner och tillför 50 förstelärartjänster till Västervik, 42 till Oskarshamn och 24 till Vimmerby. Dessutom föreslår vi en tioårig grundskola med skolstart vid sex års ålder samt tidigare betyg för att fånga upp dem som riskerar att halka efter.
Med den presenterade vårbudgeten känner vi oss stolta över att kunna gå till val på fullt finansierade förslag som kommer leda till mer kunskap, jobb och tillväxt i Kalmar län.