Etik på nätet något för skolan

Västervik2007-04-23 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Peder Matsgård plockar upp en angelägen fråga på Västerviks-Tidningens debattsida den 14 mars, men hans förslag till att införa ett nytt ämne i grundskolan riskerar tyvärr att skjuta rejält brevid målet.
Frågan om allas vår digitala kompetens måste vara både en övergripande och samtidigt genomgripande fråga. Skapar vi ett nytt ämne där "IT" på något sätt står i fokus riskerar det bli ett ämne som hamnar i datasalarna hos enstaka lärare som undervisar i datakunskap. Den digitala kompetensen - som inbegriper alla de punkter Peder Matsgård nämner - måste genomsyra hela skolarbetet och alla ämnen. Det får inte bli något som riskerar att ligga utanpå allt annat.
Därför behövs kompetensutveckling för alla lärare i hur man hanterar Internetmediet och sedan hur man metodmässigt integrerar användandet av IT och media både i det egna undervisningsämnet och i samarbete med andra ämnen. Vi måste bort från avgränsade ämnesområden, vi behöver mera av ämnesintegration eftersom det är så livet fungerar.

Bloggar är ett typexempel på verktyg som på ett enkelt sätt verkar ämnesövergripande mellan språk å ena sidan och något eller flera andra ämnen som exempelvis samhällskunskap, historia eller naturorienterande ämnen å andra sidan. Lärarna i dessa ämnen vill använda mediet för att utveckla språk i reflektion och argumentation. Ett lämpligt arbetssätt är att börja använda detta på interna webbplatser för att sedan ta med eleverna ut live i en live blogg, den publicerade verkligheten.
Källkritik är redan i dag något som lärare behandlar i stor utsträckning i sin undervisning och som stödjer sig på läroplanen. Men, vi behöver som man gör i Norge satsa på en fortbildning av lärarna där IKT ( information, kommunikation och teknik) i lärande integreras med fördjupad förståelse och tillämpning av läroplanen. Detta ska dessutom inte vara en tillfällig satsning, den behöver vara fortlöpande eftersom omvärlden förändras kontinuerligt och skolan behöver ständig uppdatering. Generellt kan sägas att Sveriges lärarkår har god känsla för de etiska normer som genomsyrar läroplan LPF 94 (http://www.skolverket.se/publikationer?id=1071) men man hinner inte med att utarbeta sina tillämpningar med nya media på grund av att kompetensutveckling och metodik saknas.

Ett särskilt ämne i medieetik riskerar att göra ägarna av frågorna till en mycket begränsad grupp lärare och vi får då inte den påverkan som behövs. Vi missar målet!
Vi behöver en skola som utbildar våra elever för de behov det framtida yrkeslivet ställer. Ett sådant krav är kompetens i att använda nätet som arbetsverktyg och därmed kunna bedöma, värdera och utveckla de resultat de får, den digitala kompetensen. Innehållet i denna kompetens kan delvis beskrivas som förmågan att hantera publicistiska regler, upphovsrättsregler, källkritik och ett etiskt förhållningssätt i den digitala världen.
För att nå dit behöver den svenska lärarkåren en fortbildning värd namnet. I Norge satsar stat och kommuner cirka 2,5 miljarder NOK på att detta ska ske, från 2005 till 2008, verksamhetsutveckling inkluderat. Vad satsar Sverige?
DEBATT
Joke Palmkvist är kundansvarig för skola inom Microsoft Sverige AB. Seth Norberg, Spånga, är IT-samordnare och pedagog. 
Läs mer om