Ett exempel på vad EU inte skall göra
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
EU-parlamentet beslutade, sedan svenska Ewa Hedkvist Petersen (s) från Luleå varit så kallad rapportör, det vill säga lagt fram förslag, att långfärdsbussar och mindre lastbilar måste vara utrustade med säkerhetsbälten, att kraftiga stålbågar och viltgaller på jeepar skall bort inom EU. (Orsaken till det senare är att de anses utgöra hot mot fotgängare och cyklister - om de blir påkörda.)
Så nu skall i stället för stål användas plast eller liknande. I all sin vishet beslutade EU-parlamentet att stålbågar som redan satts på plats får vara kvar, tänk annars vilket skruvande det blivit - och att bestämmelserna, av outgrundlig anledning, inte gäller bilar som väger mer än 3,5 ton.
I vårt land skall bälten i bilar, lastbilar och bussar användas, i alla nya bussar och om de finns i äldre. Samma regler skall från nästa år gälla i hela Europa.
Någon emot? Nja, det är ju svårt att vara. Vem vill inte ha bättre säkerhet?
Ändå är det just den här typen av bindande beslut som gör att EU mest av allt känns som en pekpinneorganisation: Gör si och så-- men absolut inte ditten och datten. Ajabaja!!!
Nej, EU skall inte besluta saker som lika bra varje land kan besluta om. Det kan till och med vara tillåtet med vänstertrafik, som i England, eller förbud mot något annat i ett annat land.
Hur bilar över och under 3,5 ton skall vara utrustade, behöver inte beslutas av Europas stats- och regeringschefer eller andra ministerråd.
Det kan Vägverket, efter delegation från riksdag och regering, lika bra besluta. Däremot måste EU ta itu med klimatföroreningar, internationell brottslighet och andra gränslösa problem. För även om EU-fördraget har fallit, finns alla gränsöverskridande problem kvar. Dit hör dock inte om jeepar skall ha stålbågar och viltgaller av stål eller plast. (SNB)
DEBATT
Gunnar Andrén, Stocksund, är riksdagsman för folkpartiet
Gunnar Andrén, Stocksund, är riksdagsman för folkpartiet