Ett nytt år ? och dags för ett nytt FN?

Foto: BEN MURPHY/CAMERA PRESS/SCANPIX ”En ny tid kräver ett nytt FN”, skriver Aleksander Gabelic som är ordförande i Svenska FN-förbundet.

Foto: BEN MURPHY/CAMERA PRESS/SCANPIX ”En ny tid kräver ett nytt FN”, skriver Aleksander Gabelic som är ordförande i Svenska FN-förbundet.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2005-01-10 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Året som gått har varit turbulent. Vi har sett fortsatt kaos i Irak och massmord i Sudan, men vi har också upplevt de första demokratiska valen i Afghanistan och fredlig folklig resning i Ukraina. Hur kommer 2005 att gestalta sig?
För Förenta Nationerna har det gångna året varit en prövningens tid. USA:s fjärmande från världsorganisationen, stora motsättningar mellan medlemsländerna och bristande politisk vilja att gripa in i krissituationer har fått flera debattörer att ifrågasätta FN:s roll. Det har blivit allt mer tydligt att världsorganisationen behöver en översyn. Maktförhållanden förändras och nya hot mot fred och säkerhet tillkommer.

FN har ibland beskrivits som en vingklippt fredsduva. En orsak har varit den flitigt utnyttjade vetorätten i säkerhetsrådet både under och efter det kalla kriget. Vetot har bland annat förhindrat FN att spela en aktiv roll i flera långvariga konflikter, till exempel mellan Israel och Palestina. Enskilda länder har med sitt veto också stoppat ingripanden i flera humanitära kriser.
Att förändra en organisation som FN är inte lätt. De stormakter som tillförsäkrade sig en särställning vid organisationens bildande, främst de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet, avstår inte gärna från sina privilegier. Generalsekreterare Kofi Annan har under flera år försökt få reformer till stånd utan att få medlemsstaternas gehör. Nu när FN fyller 60 finns emellertid ett konkret förslag för hur världsorganisationen ska bli mer effektiv.
En så kallad högnivågrupp under ledning av Thailands före detta premiärminister Anand Panyarachun har lagt fram inte mindre än 101 reformförslag för FN. Just säkerhetsrådets sammansättning har varit den stora knäckfrågan. Därför presenterar gruppen två alternativ. Det ena innebär att säkerhetsrådet utökas med sex nya permanenta medlemmar och tre nya medlemmar som väljs för två år i taget. Det andra förslaget innebär inga permanenta nya medlemmar, men åtta nya platser om fyra år i taget och en plats som väljs för två år. Tanken är att hänsyn ska tas till regional representation. Därmed kan stater med stor befolkning och/eller ekonomisk betydelse inkluderas.
Förhoppningsvis är FN-länderna kloka nog att undvika flera permanenta medlemmar i säkerhetsrådet. Ett roterande system är att föredra. Det enda rimliga är att så många länder som möjligt får tillträde till den maktens boning som säkerhetsrådet utgör.
Fokus för Panyarachun-rapporten har varit ansvaret att skydda människor ? en uppgift som FN genom sin historia alltför ofta misslyckats med.
Därför föreslår gruppen bland annat att en ny fredsbyggande kommission ska få uppdraget att stödja länder där konflikter hotar att bryta ut. FN:s kommission för mänskliga rättigheter ska bli mer effektiv och generalsekreteraren ska få en starkare roll för att upprätthålla internationell fred och säkerhet. Kofi Annan för nu samtal med bland annat de regionala ländergrupperna i FN för att få deras synpunkter på rapporten. I mars kommer generalsekreterarens egna tankar om förslagen.
En ny tid kräver ett nytt FN. Låt oss hoppas att det bland världens ledare går att uppbringa ett brett stöd för reformering. Ingen är betjänt av en världsorganisation som inte orkar leva upp till dagens krav. Tvärtom ? vi har alla något att vinna på bättre och effektivare samarbete mellan världens länder.
DEBATT
Aleksander Gabelic är ordförande i Svenska FN-förbundet.
Läs mer om