Ett ogenomtänkt debattinlägg

Västervik2005-06-30 00:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I en egendomlig debattartikel har Ann-Marie Fagerström (s) vänt sig till mig med "en enkel fråga", som dock visar sig vara flera stycken. Huvudspåret förefaller vara om "Aurelius och hans moderater" tycker att det är populistiskt att stödja byggfackets agerande i Vaxholm.
Bakgrunden är en annons som varit publicerad i en lettisk tidning och som framhöll att alla svenskar inte alls är så främlingsfientliga som man skulle kunna tro. Det lettiska företaget sattes som bekant i blockad samtidigt som arbetarna möttes av ropen "Go home!" Tar jag avstånd från annonsen? undrar Ann-Marie.
Annonsen var undertecknad av ett femtital borgerliga debattörer. Hade jag varit en av undertecknarna hade insändaren varit mera begriplig, men så var det alltså inte. Något ansvar för alla borgerliga debattörer har jag svårt att känna - så kollektivistiskt trodde jag inte ens att socialdemokraterna tänkte nu för tiden. (Ja, jag vet att insändaren varit i säck innan den kom i påse. Hans Karlsson, mannen som har som enda uppgift att bevaka LO:s intressen i regeringen, har ställt en liknande fråga till Fredrik Reinfeldt.)

Ärendet bakom rubrikerna handlar om huruvida ett kollektivavtal som tecknats i ett land, i detta fall Lettland, ska gälla också i ett annat EU-land. Den frågan har nu hänskjutits till EG-domstolen, sedan Arbetsdomstolen begärt ett förhandsbesked. Under detta ärende döljer sig flera viktiga principfrågor, som exempelvis hur de svenska kollektivavtalen ska kunna förenas med systemet med minimilöner som garanteras i lag, vilket är vanligt i andra länder. I princip ska det ju råda fri konkurrens också för tjänster inom EU.
Att det svenska facket (läs LO) vill utestänga konkurrens är inte överraskande, men knappast heller något att skryta med. Talkören i Vaxholm var ju inte heller något föredöme.
Sakfrågan är förstås viktig. Det är däremot inte Ann-Marie Fagerströms debattinlägg, som mera verkar vara ett ogenomtänkt utslag av facklig aktivism.
Debatt
Läs mer om