EU-regler miniminivå för ekologisk mat
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sverige delar EU-kommissionens ambition att underlätta handeln med ekologiska livsmedel. Konsumenten ska kunna lita på begreppet "ekologiskt" i hela EU. Men liksom KRAV, Naturskyddsföreningen och Ekologiska lantbrukare så anser regeringen att det är viktigt att de nya reglerna får en bra utformning och regeringen tar farhågorna kring EU-kommissionens förslag till nya regler för ekologisk mat på allvar.
Därför argumenterar regeringens förhandlare precis så kraftfullt som skribenterna efterlyser mot de delar av förslaget som vi är emot.
Regeringen anser liksom artikelförfattarna att det också i framtiden ska vara möjligt att nationellt ställa högre miljökrav än EU:s minimiregler. Sverige stödjer därför inte förslaget till inskränkning i marknadsföringen av ekologiska livsmedel. Dagens lagstiftning är fullt tillräcklig för att hålla oseriösa aktörer från marknaden. Regeringen stödjer inte heller förslag som gör det svårare för Krav och andra enskilda certifierare att förhindra otillbörlig användning av deras märkning.
Att kunna informera konsumenterna om att enskilda ingredienser i en vara är ekologiskt producerade är viktigt. Detta ger konsumenterna ett större utbud av ekologiska produkter. Regeringens linje är därför att ingrediensmärkning ska tillåtas enligt EU:s regler.
Här i Sverige höjs nu tempot i omställningen till en hållbar konsumtion. Regeringen har nyligen presenterat en handlingsplan med 55 åtgärder för att öka konsumenternas möjligheter, motivation och engagemang för att äta, bo och resa på ett mer hållbart sätt. Att konsumtion och utbud av ekologiska livsmedel ökar är en viktig del av omställningen. I regeringens vårbudget presenterades också ett ökat anslag till landsbygdprogrammet. En del av medlen i programmet kommer att gå till stöd till ekologisk produktion. I vårpropositionen avsattes också pengar till exportfrämjande åtgärder av ekologiska livsmedel.
Svenska konsumenter har en positiv attityd till ekologiska livsmedel. Tyvärr är det ändå få som väljer att handla ekologiska varor. Idag är bara två till tre procent av de livsmedel som konsumeras i Sverige ekologiska. Som en av flera åtgärder för att ändra på detta har Konsumentverket fått i uppdrag att ta fram en strategi för att öka den privata konsumtionen av ekologisk mat. Den offentliga sektorn måste visa vägen. Större volymer ger lägre priser för alla. Inriktningen är att den offentliga konsumtionen av ekologiska livsmedel ska nå 25 procent år 2010. För att se till att det också finns ett bra utbud av ekologiska livsmedel vill regeringen tredubbla den certifierade odlingen av ekomärkta produkter inom fem år.
Regeringens höga ambitioner på miljöområdet förutsätter ett aktivt engagemang hos många aktörer. Krav och andra enskilda certifierare behövs också framöver för att se till att ekologiska livsmedel i Sverige håller en hög kvalitet och klarar högt ställda miljökrav. EU:s märkning av ekologiska livsmedel sätter bara miniminivån.
DEBATT
Ann-Christin Nykvist är socialdemokratisk jordbruks- och konsumentminister.