Många frågor dyker upp när det är valrörelse. En vanlig fråga som jag mött är varför man ska rösta i EU-valet. Räcker det inte med de andra valen i höst? Mitt svar har hela tiden varit att vi inte ska överlåta åt andra att bestämma vår framtid. Men jag förstår frågan för EU måste fokusera på det EU gör bäst, gränsöverskridande utmaningar. Då har EU en viktig funktion men unionen ska hålla sina fingrar borta från sådant som vi i varje land bäst bestämmer om själva. Regler om föräldraledighet, vargjakt och svenskt snus ska inte beslutas av EU! Därför har vi kristdemokraterna en tydlig agenda för Bryssel.
Ett förslag från oss är att inrätta en gränsvakt mot växande byråkrati, en subsidiaritetskommissionär. Vederbörande ska granska EU:s lagstiftning på alla områden och även utvärdera nödvändigheten av befintlig lagstiftning. Kommissionären ska föreslå vilken lagstiftning som kan och bör upphävas, förenklas eller uppdateras. Detta är viktigt för att öka tilltron till EU.
Ett annat förslag som vi vill driva är att inrätta röda kort. Idag kan en tredjedel av de nationella parlamenten dra slutsatsen att ett förslag från kommissionen strider mot subsidiaritetsprincipen och ge en varning, ett gult kort för förslaget att antingen skrotas eller omarbetas. Men irriterande är att kommissionen kan strunta i det gula kortet och återkomma med samma förslag igen, bara de motiverar varför. Det vi kristdemokrater vill uppnå med röda kort är att ett förslag verkligen skrotas eller omarbetas då synpunkter kommit från olika länder. Det är viktigt att vi uppvärderar riksdagen liksom de övriga nationella parlament i Europa.
EU:s handlingskraft behövs – men på rätt områden. Sjunker människors förtroende för unionen ytterligare riskerar EU att försvagas på områden där det faktiskt behövs, för att säkra freden och bekämpa miljöproblemen.