Den sjunde maj startade förtidsröstningen till Europaparlamentet, och fram till 25 maj har vi möjlighet att påverka vilket Europa vi vill ha. Tyvärr visar tidigare val ett svagt intresse att rösta. 2009 röstade enbart 45 procent av Sveriges invånare och Kalmar län hade den högsta andelen blanka röster i Sverige. I samtal med väljare tycks det svala intresset bero på en känsla av såväl geografiskt som mentalt avstånd. Orsak och verkan i politiska beslut inom EU märks inte lika tydligt som om skatten i kommunen höjs för att bygga en sporthall, och medborgare får uppfattningen av att EU-samarbetet inte påverkar dem.
Men få saker kunde vara mer felaktigt. Faktum är att Kalmar län och Tjust är helt beroende av beslut som fattas i EU för ett bättre företagsklimat, minskad utflyttning och tillväxt. Sedan 1993 har EU-länderna fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital. Det är den så kallade inre marknaden och har bidragit till att svensk varuhandel är nästan dubbelt så stor som den hade varit utan EU-medlemskapet.
Under våren och min jakt på tjustandan har jag träffat företag och besökt projekt som direkt påverkas av EU-medlemskapet. Tack vare den inre marknaden har e-handelsbolag startat och växt i rekordfart, något som inte varit möjligt med en marknad som begränsas till exempelvis Tjust och Sverige. Genom EU-finansierade projekt har ungdomar hjälpts in på arbetsmarknaden i länets glesbygder istället för att flytta till de större städerna för arbete, och tack vare den fria rörligheten frodas turistbranschen i Kalmar län till den grad att företag satsar miljonbelopp för att kunna ta emot alla tyska turister. I slutet av april rapporterade SCB att för första gången på många år flyttar fler till än från Sveriges glesbygd, mycket tack vare livsstilsinvadring från Holland och Tyskland. Detta är något Västervik kunnat dra stor nytta av genom bland annat Västervik Framåts arbete att locka livsstilsinvandrare till Tjust.
Det är glädjande att se hur företagare och invånare i Tjust gynnas av EU-samarbetet och det är viktigt att vi värnar den inre marknaden för att vi ska få ett tjust som präglas av företagande, tillväxt och framtidstro. Det är därför viktigt att vi röstar, men det är lika viktigt vad vi röstar på. Fram till 25 maj har vi möjlighet att välja om vi vill ha ett fortsatt öppet Europa för fler jobb och fri rörlighet, eller om vi ska gå mot fler handelshinder och slutenhet.