Europa- frågorna livsviktiga
Fredsprojekt. På söndagen firade den europeiska unionen sin femtioårsdag, något som fick stor uppmärksamhet i hela Unionen utom möjligen i Sverige.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
50-årsjubileet hade varit ett utomordentligt tillfälle för nya SVT-chefen att visa att hon menar allvar med allt pratet om public service och hur viktigt det är. EU:s spännande och viktiga historia hade kunnat belysas i dokumentär form- det är en del av vår gemensamma europeiska verklighet som många svenskar vet mycket lite om. Hur EU - från början kol- och stålunionen - skapades som ett fredsprojekt av människor som sett Europas stater gå i krog mot varandra två gånger på mindre än 50 år, och som var fast beslutna att göra allt de kunde för att förhindra nya krig.
Hittills har de lyckats - det är viktigt att komma ihåg det när vi suckar över alla mer eller mindre genomtänkta förslag som Bryssel dränker oss i. De har lyckats, fredsprojektet har förverkligats, mot alla odds och trots olyckskorparnas envisa kraxande. Det var synd att SVT inte berättade om det, i stället för att ägna timme efter timme åt pseudodokumentären om Göran Persson. Nu missade man åter chansen att ägna sig åt lite ordentlig folkbildning i sann public serviceanda.
Jo, 50-årsjubileet uppmärksammades faktiskt på Dagens Nyheters debattsida också. Där skrev nämligen Fredrik Reinfeldt och EU-kommissionären Margot Wallström en gemensam debattartikel där de presenterade en gemensam vision om framtidens Europa.
Sådan gemensamma utspel gör alltid den cyniske ledarskribenten en liten aning misstänksam. Och visst, det finns en del i Wallströms och Reinfeldts tämligen vaga text som andras socialdemokratisk världsförbättraranda snarare än moderat valfrihetsideologi. Men samtidigt ger artikeln uttryck för en gemensam vilja att arbeta med Europafrågorna och att utveckla Europapolitiken. Bara det utgör en angenäm kontrast till ett drygt decennium av socialdemokratisk likgiltighet.
Nu måste regeringen konkretisera visionerna om EU, något som nog blir betydligt svårare än att formulera debattartiklar. Men det bådar gott att vi har en regering som faktiskt anser att Europafrågorna är livsviktiga.