Det blåser snåla högervindar i Europa. I de värst drabbade länderna har politik blivit synonymt med åtstramningar. Majoriteten av EU:s medlemsländer styrs av högerregeringar. Det avspeglar sig i sammansättningen av EU:s beslutsfattande institutioner och på den politik som förs.
Högerpolitiken har gett sämre villkor på arbetsmarknaden, uteblivna miljö- och klimatsatsningar, stigande arbetslöshet och urholkad välfärd. Tyvärr ser vi nu också hur högerregeringar bromsar eller går tillbaka i jämställdhetsarbetet både i Sverige och Europa.
Jämställdhet är ett grundvärde som ska finnas på alla områden och politiska nivåer. En jämställdhetspolitik som stannar vid nationsgränsen räcker inte till. Centrala delar av jämställdhetsrelaterad lagstiftning ligger på EU-nivå, några exempel är regler om upphandling samt arbetsmiljö- och arbetstider.
För oss socialdemokrater är det självklart att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter i samhället. Vi kämpar för jämställdhetsfrågorna varje dag, men tyvärr har vi inte med oss svenska moderater och kristdemokrater i det viktiga arbetet. De har röstat mot viktiga förslag på området och låtsas som att EU inte har någon påverkan på jämställdheten i Sverige.
I finanskrisens framfart blir ett jämställdhetsperspektiv viktigare. Det är inte bara Europas i huvudsak manliga industriarbetare som har drabbats. I krisens andra skede drabbades kvinnor i offentlig sektor av nedskärningar. Att tvinga kvinnor tillbaka till hemmen genom nedskärningar i barn- och äldreomsorg är inte den väg vi vill gå. Vi Socialdemokrater tycker i stället att medlemstaterna måste agera mer kraftfullt för att förbättra möjligheterna för fler kvinnor att yrkesarbeta. Det handlar till exempel om att satsa på bättre arbetsmiljöarbete, men också om att medlemsländerna behöver satsa på utbyggd barn- och äldreomsorg, förstärkt föräldraförsäkring, rätt till heltid och att minska lönegapet.
Dessvärre är det som sagt dessa områden som högermajoriteten inom EU de senaste åren har nedprioriterat.
Europa har allt att vinna på mer jämställdhet. En arbetsmarknad där kvinnor ges samma möjligheter som män fungerar betydligt bättre än en där kvinnors arbetskraft inte tas tillvara. Vi vill att kvinnors sysselsättningsgrad inom EU ska öka till samma nivå som männens. Att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden bidrar till en starkare ekonomi i Europa.
Med en röd majoritet kan utbyggnad av barnomsorg, export av sexköpslagen, kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser, lika lön, lika makt och inflytande – ja allt det som vi vet kan göra vår värld mer jämställd återigen föras upp på dagordningen.
Nu börjar arbetet. Låt oss tillsammans kämpa för att vinden vänder den 25 maj och 14 september 2014, låt oss tillsammans se till att vi får ett rött Europa och Sverige.