Extraval - svårt i praktiken

Märklig motivering. Visst kan man bli oerhört frustrerad över det som händer i vissa kommuner, när det antingen inte går att skapa en fungerande majoritet eller den majoritet som finns sätts ur spel på ett eller annat sätt.

Västervik2007-08-18 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nu senast hoppade två moderater i Sundbyberg utanför Stockholm av, vilket förmodligen får majoriteten i kommunen att tippa tillbaka till det sossestyre som regerat kommunen sönder och samman sedan 1928.
En annan situation är dödläge mellan blocken, med ett litet parti som vågmästare och majoriteter som hoppar fram och tillbaka. Ett extraval kan i sådana lägen verka som den enda lösningen. Grundlagen ger i dag ingen möjlighet till kommunala extraval, något allt fler nu vill ändra på. De fyra partisekreterarna i Allianspartierna sällade sig till dem med en artikel på DN Debatt på fredagen. Det är lätt att sympatisera med deras irritation, men några varningsflaggor måste ändå höjas.

En gäller motiveringen. DN:s rubriksättare hade visserligen spetsat till det hela - det brukar rubriksättare göra - men intrycket är ändå att partisekreterarna vill införa möjlighet till kommunala extraval för att Sverigedemokraterna och andra missnöjespartier ska kunna stoppas. Men en sådan motivering får aldrig ligga till grund för en grundlagsändring. Syftet med att införa en möjlighet till kommunala extraval måste vara att skapa bättre förutsättningar för stabila majoriteter i kommunerna, inte att blockera vissa partier.
Det finns andra problem med tanken på kommunala extraval, inte minst de formella - som artikelförfattarna visserligen nämner, men bara i förbifarten. Det får grundlagsutredningen titta på, skriver de.

Vem ska fatta beslut om extraval och på vilka grunder? Hur ska regelverket utformas så att extraval inte blir ett instrument kommunerna kan använda lite hipp som happ, när väljarna röstat "fel", och förhandlingarna mellan partierna bryter samman? Det är ju det som är pudelns kärna - hur undvika en situation där extravalsinstitutet används för att "korrigera" ett valutslag som är svårt att omsätta i en fungerande kommunledning?
Väljarna är suveräna. De röstar hur de vill, och det är de valda representanternas uppgift att omsätta väljarnas preferenser i praktisk politik. Om ett valresultat ska kunna sättas ur spel genom extraval måste regelverket vara oerhört tydligt - en vilja att blockera missnöjespartier räcker inte på långa vägar.
Läs mer om