Fakta kontra alarmism

Konstig prioritering. Apokalypsen är nära. I tidning efter tidning efter statlig nyhetssändning manas till åtgärder "innan det är för sent" - undergången väntar runt hörnet.

Västervik2007-05-19 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Förnuftets och besinningens röster - och det finns faktiskt åtskilliga sådana även när det gäller klimatfrågan - bereds inte mycket utrymme i svenska medier. Här är det som vanligt en enda verklighetsbild som gäller och nåde den som vågar invända.
Även statsminister Fredrik Reinfeldt har fallit offer för apokalypsstämningen. Han har ägnat hela den senaste veckans USA-besök åt att tala klimat. Han har talat klimat med president Bush, med kongressens talman Nancy Pelosi och med Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger.

Statministerns engagemang i miljö- och klimatfrågor är värt respekt. Men för den skull får han inte helt förlora perspektivet. Dels utgör FN:s klimatpanel - vars metoder ifrågasätts av allt fler forskare - inte den enda auktoriteten på området. Dels är det faktiskt så att en statsministers främsta uppgift är att leda landet - inte att åka runt i världen och tala om för andra hur de ska göra. Den sortens världsförbättraranda hör till en svunnen tid, och Reinfeldt själv har tagit avstånd från den i flera sammanhang Bland annat häromdagen när han kritiserades av Mona Sahlin för att inte ha tagit upp dödstraffet och Irakkriget under sitt USA-besök.
Klimatfokuseringen är uppenbarligen en medveten politisk prioritering från moderaterna. I förslaget till nytt handlingsprogram intar miljöfrågorna förstaplatsen, tillsammans med ett ytterst märkligt avsnitt om jämställdhet.
Man önskar att det fanns åtminstone en stark politisk kraft i Sverige som inte hängav sig åt alarmism utan i stället sysslade med fakta.
Läs mer om