Fastighetsskatten omoralisk och onödig!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Protesterna mot fastighetsskatten är högljudda. Som ingen annan skatt väcker det en bred folklig vrede. Något som visar sig dagligen på insändarsidorna och årligen genom att tusentals sluter upp och demonstrerar mot den. Detta har nu lett till en motreaktion. Vissa debattörer försöker försvara skatten med att det bara handlar om småsummor för de flesta. Att en skattehöjning på några hundra kronor i månaden minsann inte är en skattechock och inte leder till att någon behöver lämna sitt hem.
Detta är dock ett försök att blanda bort korten. Ingen seriös debattör har hävdat att alla boende dignar under denna skatt och riskerar att behöva flytta. Frågan har många fler bottnar än så. För det första är det i grunden en moralisk fråga. Huset ger inga inkomster. Ändå måste skatten betalas varje år. Förnumstiga ekonomer som hävdar att man ska betala skatt på den inkomst man kunde ha fått om man hyrt ut huset till någon annan betraktas med rätta som helt världsfrånvända.
Givetvis finns det också en praktisk verklighet att ta hänsyn till. För det första att det blir mycket stora skatteeffekter för vissa fastighetsägare. Att det egna hemmet stiger i värde betyder ingenting förrän huset säljs - men skatterna kan stiga med tiotusentals kronor. Änkan kan då tvingas flytta från villaområdet där hon bott hela sitt vuxna liv därför att grannarna säljer sina hus till allt högre priser. Boden på skäret som funnits i släkten i generationer sägs plötsligt vara värt flera miljoner och beskattas därefter. Visserligen är dessa extremfall relativt få, men det gör inte orimligheten mer acceptabel.
För det andra blir fastighetsskatten en extra pålaga utöver världens högsta inkomstskatt. Efter det att tre kronor av fem avståtts ska fastighetsskatten betalas med det som blir över. Mot den bakgrunden är varje extra hundralapp en tung belastning. Vi har tittat på den faktiska utvecklingen av fastighetsskatten mellan 2000 och 2003 (det senaste året det finns statistik för). Bara i Kalmar län har mer än 11 000 barnfamiljer fått höjd skatt. Tvärtemot vad ansvariga politiker sagt att sänkningen av skattesatsen och införandet av olika begränsningsregler skulle leda till. För över 1 000 av dessa barnfamiljer handlar det om minst 5 000 kronor per år i skattehöjning.
Redan nästa år kommer nya taxeringsvärden och skatten stiger ytterligare. Boendekostnaden ökar trots att huset man bor i är exakt detsamma. Något bra skäl att behålla fastighetskatten finns inte. Att avskaffa den skulle inte missgynna någon grupp och bortfallet i statskassan - cirka 25 miljarder - är mindre än 2 procent av de totala offentliga utgifterna. En utgiftsminskning med 5 promille per år räcker alltså för att avskaffa skatten under en mandatperiod. Så bör ske.
DEBATT
Robert Gidehag är vd för Skattebetalarnas förening.
Robert Gidehag är vd för Skattebetalarnas förening.