Fel lösning på stort problem

Skolans problem? Om idrottsämnet i skolan utökas till en timme per dag kan vi motverka den tilltagande barnfetman, skriver ett antal idrottsexperter.

Västervik2007-07-20 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Argumentationen i artikeln är bestickande - barnfetma är ett växande problem och idrottsämnet har skurits ner alldeles för mycket - på gymnasiet med mer än 40 procent på drygt tio år. Men lösningen börjar i fel ände. Var finns föräldrarna? Artikelförfattarna konstaterar att många föräldrar parkerar barnen framför datorn eller TV:n i stället för att spela fotboll med dem. Det är säkert sant, men lösningen är inte att befria föräldrarna från ansvaret för barnens motionsvanor och lägga över det på skolan. Det är föräldrarna som har ansvaret för exempelvis hur mycket TV- och datortid barnen får.

Det finns dessutom kost- och fetmaexperter som hävdar att problemet faktiskt inte är att barnen rör sig för lite, det är att de äter fel och för mycket. Skolmaten är förvisso näringsriktigt sammansatt och för det mesta betydligt bättre än sitt rykte, även om den inte alltid är så spännande. Men vad hjälper det, om barnen på barns sätt bestämmer sig för att den är tråkig och föredrar att gå till korvkiosken eller käka skräpmat till lunchen? Och om deras föräldrar inte orkar stå emot tjatet om pizza och hamburgare till middag, om det ens äts någon gemensam middag? I många familjer förekommer inga gemensamma måltider, barn och vuxna stoppar i sig lite när de kan. Förutom den viktiga sociala funktionen med gemensamma måltider är det självklart att sådana vanor inte främjar barnens fysiska hälsa.
Det finns förvisso möjlighet att utöka idrottsämnet i skolan utan att det behöver gå ut över kärnämnena. Men det är inte i första hand skolan som har ansvaret för barnens dåliga mat- och motionsvanor, det är föräldrarna. Och det är där arbetet måste börja, skolan kan inte lösa alla problem.
Läs mer om