Fler betyg och oftare

Bravo. Att regeringen ska förändra betygssystemet var en välkommen nyhet på onsdagen. När skolminister Jan Björklund presenterade direktiven till en utredning som ska se över betygen var målsättningarna tydliga: fler betygssteg och betyg oftare och tidigare. Skolministerns programförklaring är glasklar:

Västervik2007-03-15 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
"Det skall löna sig att plugga och det skall löna sig att vara flitig. Fler steg i betygsskalan gör det lättare att höja betyget genom att man lägger in en extra växel."
För grundskolans del vill Björklund införa en sexgradig betygsskala i stället för dagens tregradiga - det blir fem godkända och en underkänd nivå. Det gör betygen rättvisare och tydligare, menar Björklund, och han har fullkomligt rätt. Dagens tre betygssteg - godkänd, väl godkänd och mycket väl godkänd - gör betygen till ett ganska trubbigt instrument där möjligheten att bedöma individuella prestationer inte är tillräckligt stor.

Dessutom vill Björklund att eleverna ska få betyg redan i sjätte klass, i dag får de betyg först i årskurs åtta. Också det är ett klokt förslag. Mycket av dagens betygshets och uppståndelsen kring betygen beror just på att de ges så sent. Eleverna har gått i skolan i åtta år innan de får sina första betyg - det är alldeles självklart att det skapas en enorm dramatik kring betygen under sådana förhållanden. Genom att ge betyg tidigare avdramatiseras de, och deras funktion som kontroll och kvitto på kunskaper blir mycket tydligare. Problem kan rättas till och elever kan få den hjälp och stimulans de behöver mycket tidigare - på vårterminen i åttan kan det vara för sent.
Också gymnasiebetygen ska förändras. Där vill Björklund införa en sjugradig skala som innehåller två underkända steg. Betygen ska fortfarande vara mål- och kunskapsrelaterade, det som förändras är antalet nivåer.

Björklunds förslag är väl i linje med det som både elever och lärare efterfrågat ända sedan det gällande betygssystemet infördes för 13 år sedan. Att betygsnivåerna är så få är ett stort problem - inte minst när svenska betyg ska jämföras med utländska som oftast är mycket mer detaljerade och finmaskiga.
Att socialdemokraterna protesterar mot Björklunds planer bör han ta med ro. De har skapat det skolsystem vi har, ett system som lett till allt större utslagning och en oacceptabelt hög andel elever som lämnar skolan utan godkända betyg. Deras trovärdighet i skolfrågor är obefintlig.
Bravo, Björklund!
Läs mer om