Flyktingbarn behöver stöd

Ensambarn. Artikelförfattarna tycker att kommunerna måste ta sitt ansvar för de ensamma flyktingbarnen. Foto: Lars Pehrsson/SVD/SCANPIX

Ensambarn. Artikelförfattarna tycker att kommunerna måste ta sitt ansvar för de ensamma flyktingbarnen. Foto: Lars Pehrsson/SVD/SCANPIX

Foto:

Västervik2007-02-21 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Just nu finns över 700 ensamkommande barn inskrivna på Migrationsverket. Barn som flytt från kaos, svält eller krig - helt ensamma. Vad barnen sett och genomlevt är ibland för ohyggligt för att vi ens ska kunna förstå. Dessa barn befinner sig just nu i tillfälliga transitboenden utan att veta vart de ska, om, eller när, de kommer att få flytta.
Första juli förra året trädde en nyordning om ansvaret för de ensamkommande flyktingbarnen i kraft. Kommuner som sluter avtal med Migrationsverket har nu det övergripande ansvaret för ensamkommande barns boende och omsorg. Många var positiva till förändringen eftersom att Migrationsverket misslyckats med uppdraget. Vissa av de barn som i dag befinner sig i de tillfälliga transitboendena har väntat nästan ett halvt år (!) på en plats i en kommun och många väntar fortfarande.

Det strömmar just nu in ensamkommande barn till Sverige, Migrationsverket förväntade att cirka 150 barn skulle komma hit i år - siffran är redan mångdubblad. Tanken med den nya förordningen är att kommunerna ska ta hand om barnen så snart det är möjligt. Verkligheten visar något helt annat.
Endast 19 av våra 290 kommuner har åtagit sig att ta emot ensamkommande barn. 80 kommuner har sagt blankt nej. Över 180 kommuner har inte svarat alls på Migrationsverkets förfrågan.
Det är få kommuner som anser sig klara av att ta emot den ström av flyktingar som kommer att komma. Eller som anser att de har tillräcklig kompetens och förmåga till stöd för de ensamkommande flyktingbarn som snart knackar på dörren till Sverige. Många kommuner tycker att ersättningen för att ta emot barnen är för låg och att informationen varit bristfällig.
Det behövs naturligtvis ekonomiska resurser och kompetensutveckling hos kommunerna. Men det är nu som barnen väntar på att få en plats. Det är just nu som flera barn utan föräldrar trängs i lastbilar och smutsiga lastutrymmen på båtar för att ta sig till Sverige.

Läget i Irak och Somalia kommer inte att göra situationen för de ensamkommande barnen bättre. Strömmen av barn till Sverige kommer att öka och dessa barn kräver ett extra stöd från det svenska samhällets sida. Det allra sista dessa barn behöver är en tillvaro av ovisshet och väntan på var, eller om, de ska placeras någonstans. De ensamkommande flyktingbarnen behöver ett professionellt bemötande med snabb lots till en kommun som kan ge dem den vård och omsorg som de så väl behöver.
Att kommunerna inte har hunnit bygga upp tillräckligt med kompetens för att ta emot ensamkommande flyktingbarn på det sätt som man skulle önska är förståeligt. Men det får aldrig bli en ursäkt för att inte ta sitt ansvar.

Ni som bestämmer i kommunerna har ett ansvar att inte låta ensamma flyktingbarn vänta längre. De 180 kommuner som ännu inte ens har lämnat besked till Migrationsverket måste göra det snarast. De kommuner som tackat nej borde återigen överväga sitt beslut. Vi uppmanar samtliga kommunala beslutsfattare att snarast skriva avtal med Migrationsverket och ta emot de ensamkommande barnen.
Som centerpartrister vill vi inte lägga tvingade lagstiftning på kommunerna. Det vore olyckligt av demokratiska skäl. Och av det faktum att mottagande under tvång aldrig blir så bra som det mottagande som sker av fri vilja och med ett stöd hos lokala politiker. För att ett tvång inte ska bli verklighet krävs att kommunerna tar sin del av ansvaret för de ensamkommande barnen.(SNB)
DEBATT
Fredrick Federley och Solveig Zander är riksdagsledamöter för centerpartiet och ledamöter i socialförsäkringsutskottet. 
Läs mer om