Flyktingfrågan är en angelägenhet för oss alla
Flykting. Artikelförfattarna vill att länets kommuner ska arbeta mer för att ta emot flyktingar. Foto: Ingvar Karmhed/SCANPIX
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Förra året ansökte drygt 24 300 personer om asyl i Sverige. Antalet asylsökande beräknas i år öka med omkring 60 procent till närmare 40 000 personer. För att skapa ett ekonomiskt utrymme som matchar den snabba ökning så tillförs politikerområdet migration 785 miljoner kronor i förhållande till anvisade medel innehavande år.
Med dessa siffror i åtanke så är det viktigt att alla kommuner tar sitt ansvar. I Värnamo ser vi ett föredöme. Denna lilla småländska kommun är enligt tidskriften Fokus bäst i Sverige på integration. Man har ett öppet synsätt som präglas av tolerans och nytänkande. Detta förhållningssätt ger resultat, det föder nya tankegångar och fungerar som en injektion för nya idéer. Människor tipsar varandra om kontakter, samtalar och delar med sig.
På så vis uppstår sociala fält som föder skaparkraft och gemenskap. I slutändan leder alla dessa komponenter var för sig till en helhet. Det bildas fler nya jobb. Att trycket ökar inom specifika regioner gör att betydelsen av en grundsyn som formas utifrån ett solidaritetsperspektiv ökar än mer.
Kalmars senaste kommunfullmäktigemöte föranledde en diskussion om huruvida kommunen skulle öka sitt flyktingmottagande från 140 till 175 flyktingar per år. Vi talar alltså om 35 personer extra under ett år. Sätter vi detta i sammanhang som visar att Sverige som nation under perioden 2008-2010 beräknas få in asylsökande som årligen uppgår till 30 000-40 000 så är det inte svårt att räkna ut att vi talar om en relativt liten andel som kommer till Kalmar.
Varför skulle inte Kalmar kunna bli det nya Värnamo? Ett mer talande exempel som visar det positiva i ett ha ett socialt nätverk som inte bara fungerar som en hjälpande hand utan också har styrka nog att ställa krav och stimulera till handling får man leta efter. Det finns möjligheter - det gäller bara att se dem.
Detta gäller naturligtvis även övriga kommuner i länet. Basen för att lyckas måste vara stark och bred.
Vi behöver gemensamt söka lösningar som leder framåt. Att stänga gränser och vältra över andra människors lidande på våra grannstater är inte förenligt med de värderingar som moderaterna står för. Vi är ett parti som slår vakt om individens frihet vare sig man kommer från Kalmar eller Kabul. Detta frihetsarv skall vi förvalta med omsorg och respekt. Man sätter inte gränser när det gäller frihetens idéer. Inga murar är höga nog, inga stängsel är starka nog att stå emot kraften i detta budskap.
Situationen i bland annat Irak har kastat om spelplanen och gör att vårt öppna synsätt och vår förmåga att hantera en ökat flyktingström sätts på prov. I detta läge är det viktigt att ord blir till handling.
Vi har en moralisk skyldighet att efter bästa förmåga ställa upp för människor som flytt undan krig och misär. Dessutom leder en lyckad integration till stora samhällsekonomiska fördelar. Bilden att vi klarar allt bäst och vet bäst själva suddas ut i takt med globalisering och internationellt samarbete.
Regeringen har en rad åtgärder på programmet som skall underlätta integrationsarbete. Instegsjobb som skall sänka trösklarna in på arbetsmarknaden är ett exempel. Dessa skall kombineras med en bättre och mer anpassad språkundervisning. Trots alla dessa åtgärder så är det viktigaste av allt att vi alla ser möjligheterna och har en öppen attityd till det som ibland känns främmande. Kan vi ta till oss istället för att stöta ifrån oss så lägger vi grunden för ett ökat välstånd och ett bättre Sverige.
DEBATT
Eva Bengtson Skogsberg och Jan R Andersson är riksdagsledamöter för moderaterna i Kalmar län. Peter Hemgard är partiombudsman för moderaterna i Kalmar län.