Folkpartiet återigen på villovägar?
Goda intentioner. Bonus till invandrare som fullföljer utbildningen i Svenska för invandrare, SFI, kan det vara en bra idé? Ja, det tyckte integrationsminister Nyamko Sabuni i sitt Almedalstal på söndagen.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Idén är naturligtvis att stimulera invandrare som kommer till Sverige att snabbt lära sig språket för att de på det sättet fort ska kunna få ett jobb och integreras i samhället. Den målsättningen är inte svår att hålla med om. Mycket forskning visar att språkkunskaperna är det som avgör om en invandrare får ett jobb eller inte - om det sedan alltid är rimligt eller motiverat är en annan sak. Visst finns det jobb som även en människa med dåliga språkkunskaper kan klara utmärkt. Sabunis språkbonus föranleder dock några knepiga frågor som det inte verkar som om regeringen funderat så mycket på.
Den första handlar om SFI-utbildningens innehåll och utformning. Det är ju inte så att de många som hoppar av gör det för att de är lata och inte begriper att det är viktigt med goda kunskaper i svenska. De hoppar av för att kvaliteten i SFI-utbildningen är för dålig, många slutar för att de får ett jobb även utan avklarad SFI. Det är kommunerna som är huvudmän för SFI-utbildningen och de kan antingen anordna den själva eller upphandla den.
Men kvalitetsproblemen är omvittnade, och om regeringen verkligen ska kunna åstadkomma resultat måste man ta en rejäl titt på kursplaner och styrdokument för SFI, precis som man gör för den obligatoriska skolan. Återigen fokuserar folkpartiet mera på form än på innehåll i skolan, men det är inte särskilt meningsfullt att tvinga någon att fullfölja en undermålig utbildning.
Det andra problemet är det som handlar om rättvisa. Är det rimligt att belöna någon ekonomiskt för att han eller hon fullföljer en utbildning? Det är i så fall en princip som kan få enorma konsekvenser. Antalet elever som lämnar grundskolan och gymnasieskolan utan godkända betyg i alla ämnen är alldeles för stort, ska de också lockas att förbättra sina prestationer med hjälp av en ekonomisk morot?
Intentionen är god - utanförskapet måste brytas och det måste bli lättare för invandrare att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Men de bästa metoderna är ett öppet och fritt näringslivsklimat, mindre regelkrångel och lägre kostnader för att anställa - där finns det mycket att göra.