Folkstyret mår väl av mer regionalt tänkande
Sonny Johansson.
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att vi får igång en bred debatt om hur vårt land ska styras, hur ansvaret skall fördelas och hur Gustav Vasas och Axel Oxenstiernas indelning av Sverige äntligen förändras är alldeles utmärkt. Det är bättre med en rejäl diskussion med en del övertoner än ingen alls. Det visar att även till synes tråkiga, byråkratiska ordningar kan väcka känslor. Frågorna är ju mycket viktiga, de kommer att beröra oss alla!
Vi är övertygade om att det finns ett brett engagemang i vårt land som utgår ifrån att det svenska folkstyret skulle må väl av mer av regionalt och lokalt tänkande. Glädjande nog är politiker av olika färg överens med näringsliv och andra viktiga aktörer att det finns en outnyttjad regional kraft i vårt land, en regional tillväxtlogik. Vi tror också att det finnas folkligt stöd för grundtankarna i Ansvarskommitténs förslag; en tydligare ansvarsuppdelning mellan stat, region och kommun, där den regionala nivån ges en starkare demokratisk identitet.
Det kommunala självstyret stärks och statens ansvar för en likvärdig sjukvård görs tydligare, likaså patientens rättigheter. En del kritiker har riktat in sig på sjukvården och dess problem. Fler hävdar att om landstingen avvecklas, skulle problemen i svensk sjukvård lösas. Det är ett förenklat synsätt. Det norska exemplet med förstatligande visar att många av problemen kvarstår och kostnaderna har blivit höga. Kvaliteten är i allmänhet god i svensk sjukvård. Problemet med brister i tillgänglighet på många håll i landet skulle, enligt vår mening, bäst lösas genom större valfrihet och ett utbyggt husläkarsystem - inte att avskaffa en regionalt, demokratiskt styrd sjukvårdsmodell.
Statens regionala roll för utvecklingsfrågorna bör minska. Skåne och Västra Götaland kan tjäna som förebild. Det handlar i första hand om miljö, infrastruktur, kultur, den regionala utvecklingen och planeringen men även inom arbetsmarknads- och näringslivspolitiken och utbildningsområdet finns expansiva idéer. Regionalt ansvar för gymnasierna liksom ett ökat regionalt engagemang inom högskolepolitiken diskuteras också.
Planeringsfrågorna är känsliga. Planeringsansvaret ligger hos kommunerna, även om det finns ett ökande behov av regional samordning och samverkan. Någon regionkommun som tar över ansvaret från primärkommunerna är inte möjlig men de regionala intressena behöver komma mer i fokus. Den geografiska indelningen måste ske med varsamhet och sex-nio regioner är att föredra. Några ser en fara att nya stora regioner skulle innebära minskad demokrati. Vi tror det är överdrivna farhågor. Regionala frågor har fått ökad betydelse i hela Sverige de senaste decennierna. Alla beslut ska och kan inte fattas i Stockholm. I Skåne och Västra Götaland har den regionala demokratin efter en trög start fått allt starkare ställning bland invånarna.
Geografin är visserligen ett problem för närheten i demokratin men demokrati handlar också om effektivitet och förmåga att skapa livskraftiga förutsättningar i en ny tid. Människor kommer att behöva röra sig över ett större område för att kunna bo kvar och ha ett arbete. Ett bra exempel är att en upprustning av Tjustbanan gör att Västerviks kommuns arbetsmarknad växer. Kollektivtrafik på en modern Tjustbana med attraktiva restider stimulerar inte bara tillväxt i norra Kalmar län utan även i angränsande delar av Östergötlands län.
Förra året motionerade folkpartiets representanter i Kalmar läns, Jönköpings läns och Östergötlands läns landsting om ett fördjupat samarbete med inriktning på bildandet av en gemensam Östra Götalandsregion. I dag inleder folkpartiet liberalerna i Kalmar län diskussionen med partimedlemmarna och kommer på olika sätt att inbjuda länsborna att delta och tycka till om hur de vill forma framtiden i Kalmar län.
Sverige skulle må väl av att närma sig stora delar av övriga Europa, där den regionala nivån spelar en allt viktigare roll. Världen förändras med enorm hastighet. Sverige behöver vara bättre rustat inför den ökande globala konkurrensen, vår åldrande befolkning och människors allt större förväntningar på det offentliga åtagandet.
DEBATT
Artikelförfattarna är folkpartister. Olle Schmidt är ledamot i ansvarskommittén och EU-parlamentariker. Sverker Thorén är ordförande för folkpartiet liberalerna i Kalmar län. Björn Holgersson är ledamot i regionförbundets styrelse. Sonny Johansson är ledamot i landstingsfullmäktige.