Förändring tar tid

Det finns medborgare som kritiserar oss för att syssla med fel saker. Men vad vi försöker göra är att säkra själva motorn och förutsättningen för den kommunala välfärden. Det skriver kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) nedan.

Harald Hjalmarsson (M)Arkivfoto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Harald Hjalmarsson (M)Arkivfoto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2011-05-10 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Välfärden säkras bäst av en befolkning som växer och är i arbete. Fler som tjänar mer ger ökade skatteintäkter och ger ökat utrymme för gemensamma utgifter. Allra bäst för kommunens ekonomi är det om många arbetar i näringslivet. Anledningen är att även om alla anställda betalar drygt 30 procent av sin lön i kommunalskatt, så finns det en viktig skillnad. Från privatanställda ger kommunalskatten sina dryga 30 procent rakt in. Men för de 30 procenten in från en offentligt anställd betalar kommunen först ut 100 procent i lön.

Insikten om näringslivets avgörande betydelse för välfärden ligger bakom vår starka fokusering på företagen i vår kommun och deras villkor. Det är en stor förändring. Det finns medborgare som kritiserar oss för att syssla med fel saker. Men vad vi försöker göra är att säkra själva motorn och förutsättningen för den kommunala välfärden. Vi är på god väg. Genom målmedvetet arbete har vi lyckats förändra verkligheten och därmed också bilden av Västervik. I dag har vi länets lägsta kommunalskatt och näst bästa näringslivsklimat.

Arbetet med den stora förändringen är en investering. Alla investeringar innebär pengar ut först, som sedan vänds i intäkter. Inom kommunens budget skapas utrymme för att kunna satsa cirka 80 miljoner kronor, varav 20 är en unik satsning på sysselsättning och tillväxt. Som följd av detta är kommunen mitt uppe i en stor omställning, för att få bättre verksamheter, men också smartare sätt att jobba, lägre kostnader, och ett bättre resultat.

Arbetet har inte varit smärtfritt. Kommunen har haft två tuffa år ekonomiskt, och tvingats till kompletterande åtgärder 2011 för att nå balans. Orsakerna till underskotten är flera. Effekterna av en mycket snabb och oväntad konjunkturnedgång som minskade skatteintäkterna är en, ovanligt snörika vintrar som kostat 25 miljoner är en annan. Men vi måste också erkänna att uppdraget med omstrukturering och förnyelse som ska spara drygt 70 miljoner tagit längre tid än beräknat. Jag förstår även kritiken som anser att underskotten uppmärksammats alltför sent. Fullmäktige har nu antagit en reviderad budget för 2011 år för att hämta in tappen.

Prognossiffror för de kommande åren ser mer gynnsamma ut ekonomiskt, med överskott för åren 2012-14. Återhämtningen i Sverige märks i form av högre skatteintäkter och investeringen i de beslutade omställningsprogrammen når full effekt. Tack vare omställningens effekter och en ekonomisk återhämtning ser det nu ut som vi kan vi räkna med tillräckliga överskott, satsningar och oförändrad skatt under perioden.

Förändring tar tid. Det är inte råstyrka som förändrar världen, utan uthållighet. Att våga vara uthållig är vägen till framgång.

Debatt
Harald Hjalmarsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Västerviks kommun.
Läs mer om