I juni månad enades Folkpartiet Liberalernas landstingsgrupper i Kalmar, Jönköping och Östergötlands län om att arbeta för en regionförstoring. Skälet är att en större region kommer att ha mer gemensamma resurser i förhandlingarna med staten vad det gäller infrastruktursatsningar, vilka behövs som en injektion för vårt näringsliv.
Vi var överens om att en ny storregion, Östra Götaland, skulle behöva omfatta mellan 1 och 1,5 miljon invånare, det vill säga Östergötland, Småland med Öland, Blekinge och hela eller delar av Sörmland. Ser man rent geografiskt så finns många gemensamma nämnare vad det gäller Östersjön, skärgård och sjöfart och turistnäring där Kalmar län med Astrid Lindgrens värld, glasriket och Öland har mycket att erbjuda. Också inom trä- och verkstadsindustrin finns mycket utveckling som ligger i framkant inom denna region.
Vad det gäller universitetsutbildning skulle Linköping med läkar- och teknikutbildning samt Blekinge tekniska högskola väl kompletteras av Linneuniversitetets humaniora och Jönköpings handelshögskola.
Om man studerar SKL och Socialstyrelsens Öppna jämförelser ser man att Östergötland, Jönköping och Kalmar län ligger högt, det vill säga landstingen är väl synkroniserade med varandra och har utvecklats i samma riktning. De erbjuder också sina invånare en kostnadseffektiv vård, och där ligger Kalmar landsting mycket högt trots en äldre befolkning.
Efter bildandet behöver den nya regionen titta på olika scenarier för framtidens transporter, både över Östersjön och inom regionen och visavi kringliggande regioner. En Europabana med höghastighetståg genom området som sammanbinder Stockholm och Malmö, skulle öka möjligheterna till kontakt åt båda hållen. Att bygga ihop regionen med bättre lokaltrafik såsom man gjort i Skåne och Västra Götaland är ett bra sätt att förstora arbetsmarknadsområdena. Att det inte går att flytta över mer transporter till järnväg på grund av spårbrist, för dåliga spår och avsaknad av tillräckliga mötesspår/-stationer är en skandal i ett land som vill vara föregångare när det gäller hållbar utveckling.
Även om mycket av kulturverksamheten är lokal till sin natur, så finns det även här goda möjligheter till samarbeten och utveckling.
Som jag ser det så finns det all anledning att hålla ihop Kalmar län och med öppna ögon för vad som förenar oss med kringliggande län, bygga en ny större region. Även utan Kronoberg och Blekinge län inom regionen, kommer samarbetet med dessa att öka under kommande år, eftersom invånarnas rörlighet kommer att öka. Det är upp till oss politiker att underlätta för dem när de söker sin utkomst inom större områden.