Debatten om kommunens nya principer för anläggningsbidrag och föreningsbidrag har stundtals varit både högljudd och intensiv. Därför är det på sin plats att vi nu från politikens sida försöker att tydliggöra bakgrunden och vilka målsättningar och principer som ligger bakom besluten.
Ambitionen var att, i samband med nedläggningen av den politiska kultur och fritidsnämnden, se över kommunens samtliga olika föreningsstöd.
Vi insåg ganska omgående att det skulle bli ett omfattande arbete. Arbetet innebar bland annat att gå igenom bidragen och söka förståelse till de olika principer som förelåg men framför allt de olika belopp som utbetalts – trots att föreningarna bedrivit i stort sett samma verksamhet och i liknande omfattning. Vi beslutade oss därför för att, dels för att få ökad förståelse samt få mer kunskap från föreningslivet, att bjuda in föreningarna till ett stormöte där vi tillsammans gick igenom de stora riktlinjerna i den framtida satsningen - en satsning på ett mer rättvist och begripligt ersättningssystem. Efter stormötet bjöd vi, under våren, in till dialogmöten med ordförande i samtliga kommunens föreningar som av kommunen utbetalats någon form av föreningsstöd eller bidrag.
Det framkom tydligt vid dessa dialogmöten att man dels uppskattade möjligheten att i mindre grupper ha chansen att diskutera den egna föreningens situation och ambition.
Man efterlyste också ett bidrag/ersättningssystem som bygger på fastslagna beslutade principer som är begripliga och rättvisa. Problemet som tidigare varit är att förenings och anläggningsersättningarna varit väldigt olika och mycket svåra att förstå, i alla fall ur ett rättvise perspektiv som bygger på de principer som vi så tydligt fick ett stort stöd av föreningarna att arbeta för.
Det fullmäktige nu har beslutat, är att samtliga föreningar som äger eller förhyr någon form av samlingslokal har rätt till ett så kallat driftsbidrag motsvarande 75 procent av anläggningens driftskostnader, med begränsningen endast en per ort.
I samband med detta beslut kunde vi konstatera att det finns samlingslokaler som under tidigare år erhållit betydligt högre belopp än det som nu är beslutat att gälla för alla. Därför har vi sagt att under innevarande år får samhällsbyggnadsenheten i uppdrag att dels ersätta de mest drabbade samlingslokalerna under en övergångsperiod 2014, samt att se över möjligheten att under 2015 om utrymme i budgeten finns även ersätta de föreningsägda samlingslokalerna med ett underhållsbelopp per år och kvadratmeter.
Ambitionen är att samtliga samlingslokaler ska få ersättning som bygger på faktiska kostnader.
Fullmäktige har även beslutat om ett nytt kultur och stimulansbidrag på 500 000 som ska syfta till att stödja olika kultur, musik eller andra arrangemang som är publika och kan locka besökare, där är det möjligt för alla föreningar att söka ur detta nya kultur- och aktivitetsstöd, som förhoppningsvis ska leda till nya spännande upplevelser i vår kommun.