Företagare bekämpar fattigdom bättre

Västervik2006-08-07 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Välgörenhet är verkligen hett bland storföretagarna. Bill Gates meddelade nyligen att han slutar vara chef över Microsoft för att i stället kunna ägna sig åt att bekämpa fattigdom i Afrika på heltid. Han skänkte dessutom två miljarder till hiv-forskningen för någon vecka sen.
Det är bra att företagare visar solidaritet. Världens rikaste man har ju en och annan krona över och stort utrymme för att låta sina enorma tillgångar komma resten av världen till del. Det finns skäl att anta att entreprenörer som brinner för sin idé är mer benägna än anställda direktörer att dela med sig. De vill förverkliga sina drömmar och drivs av annat än att tjäna pengar.

Just därför är det viktigt att vi i Sverige får fler småföretag i stället för ett klimat som bara gynnar storföretag och anställda. Bort med 3:12-regler, LAS och annat som förhindrar entreprenörskap. Med fler småföretagare kan vi få ett starkt civilt samhälle som kan ta över när välfärdsstaten krymper ihop.
Gates ska bland annat tillsammans med personer som artisten Bob Geldof hjälpa politikerna att hantera världsproblemen.
Storbritanniens premiärminister Tony Blair tar dem med i ett projekt som går ut på att förbättra Afrikas situation, enligt de riktlinjer som drogs fram på ett G8-möte förra året. Världens åtta rikaste länder bestämde då att de skulle låta ett antal afrikanska länder slippa sina skulder, samtidigt som biståndet skulle fördubblas och handelshinder reformeras. Nu ska Gates och Geldof se till att det blir gjort.

Företagaren Warrren Buffett är världens näst rikaste med en förmögenhet på 42 miljarder dollar. Nu har han donerat större delen av sin förmögenhet - 37 miljarder dollar! - till Bill Gates fond för att bekämpa sjukdomar och fattigdom i Afrika. Hans förklaring till varför han inte låter de egna barnen ärva säger han att "Jag är ingen anhängare av nedärvd rikedom, särskilt inte när alternativet är att sex miljarder människor som är mycket fattigare än vi har en chans att dra nytta av pengarna."
Fler företagare verkar vilja göra som Bill Gates. Till exempel tänker Larry Ellison, som är VD i Oracle, nu satsa mer på välgörenhet och han kommer snart att gå ut med en satsning på 100 miljoner dollar.
Det handlar om företagare som känner starkt engagemang för det de gör och arbetar i sin egen verksamhet. De gör det inte för vinstern utan för glädjen i att skapa och bygga verksamhet, därför blir de inte så måna om att ha höga siffror på bankkontot. De jobbar på även om de inte behöver.
Ellison säger att han inte har några planer på att sluta jobba, Gates pensionerar sig till viss del från ena jobbet men tar ett nytt heltidsuppdrag i egna stiftelsen och Buffett är 75 år men still going strong.

Ett annat exempel på hur företagen tar samhällsansvar är att artisten Bono tillsammans med American Express lanserar det nya kreditkortet Red där en del av vinsten går till aidsbekämpning i Afrika.
Företagande och bistånd tycks allt tätare sammanknutna. Kanske är det ett pr-trick, ett sätt att höja varumärket, men oavsett vilket är företagare generösare idag än på länge. Det är inte längre skattepengar utan vinster som stöttar de mest behövande i världen.
Om där är engagerade människor - med annat än pengar som drivkraft - som sitter i toppen av företagen minskar risken för korruption och maktgalenskap. Samtidigt ökar den spontana solidariteten. Den som får arbeta i frihet och förverkliga sina drömmar mår bra. Och den som mår bra delar gärna med sig. Så enkelt sprids glädjen.
Kolumnen
 
Läs mer om