Förslaget om rätten till heltid borde stoppas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Regeringen vill införa rätt till heltid, som ger anställda rätt att gå upp till heltid mot arbetsgivarens vilja.
I ett samtal som jag hade med en av våra medlemmar, en restaurangägare, så framkom dennes syn på heltidsplikten. Han sa att "med en sådan lag kommer en idag lite halvgrå verksamhet bli nattsvart".
En heltidslag kommer att öka arbetslösheten. Om några arbetstagare ska arbeta fler arbetstimmar, så kommer det att kräva att andra ska arbeta mindre. De tvingas avstå från att anställa och de tvingas säga upp deltidsanställda för att kunna erbjuda andra heltid. Det är inte mer svartarbete eller högre arbetslöshet vi behöver i Sverige.
Vi inom Företagarna tycker att en anställning ska vara ett ömsesidigt förhållande, där både den anställde och den som anställer är nöjda. Det är också det förhållande som ger flest jobb. Heltidsförslaget går knappast ihop med den synen. Därför säger Företagarna: Stoppa heltidsplikten!
I de nya reglerna för visstidsanställning och föräldraledighet med mera, finns både bra och dåliga idéer. Ett faktum är att förslaget krånglar till vardagen för våra medlemmar ytterligare. Redan nu hör oroliga företagare av sig till vår rådgivning för att för hjälp med att tyda innebörden i lagförändringarna.
Det är inte fler regler företagaren behöver. Vill man inta en riktigt negativ framtidssyn skulle kombinationen av rätten till heltid och visstidsanställningsförslaget tillsammans kunna ge ett nattsvart scenario där till exempel turistnäringen i vår region drabbas mycket hårt.
När lagstiftaren lägger sig i företagares, kommuners och landstings arbetsplanering blir det varje gång lite mer riskabelt och krångligt att anställa.
Det krävs en förnyelse av svensk arbetsrätt. Det är en otidsenlig modell som har funnits sedan industrialismens barndom men som nu behöver reformeras. Målet för en sådan reform måste vara att de företag som vill stå utanför de centrala lösningarna också ska kunna göra det.
Förändringar som ska genomföras ska måste ha relevans och vara av den karaktären att det berör ett större antal, annars ökar bara krånglet.
En viktig förutsättning för ett konstruktivt förändringsarbete är synen på företagaren. Om man ser företagare som profithungriga slavdrivare krävs mycket regler och lagar.
Ser man däremot företagaren som en människa som drivs av en vilja att förverkliga sina drömmar, en människa som är i behov av bra medarbetare och därför värnar sina anställdas behov, då är detaljstyrning från lagstiftarna inte lika nödvändig.
Över 400 000 människor driver idag eget i Sverige. Mer än hälften av sysselsättningen utanför offentliga sektorn finns i småföretagen. Sveriges småföretagare är alltså en av de starkaste jobbskaparkrafterna i landet.
DEBATT