Frihet som frigör oss
Inte gratis. Mer pengar i plånboken ger ökad frihet, men den är inte gratis, menar vår kolumnist. Foto: Fredrik Sandberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men om vi vill behålla vår frihet gäller det att vi nu visar att vi klarar av att sköta oss själva. Risken finns annars att vi snart är tillbaka i ett Sverige där staten agerar god man åt oss. Som om vi inte vore kapabla.
När vi får behålla mer av det vi tjänar ökar samtidigt vårt eget ansvar för ekonomin. Det är viktigt att inte bara springa iväg och köpa en stor platt-tv-skärm eller lyxig handväska när kontot visar större plus än normalt. Oj, det är så lätt att göra så. Jag vet; jag älskar att shoppa. Men tanken med den liberala tanken om sänkta skatter är att det nu är du och inte staten som gör prioriteringar. Och då får man hålla huvudet kallt.
Att lägga sin trygghet i politikernas händer är ändå ingen hållbar lösning. Det var länge sen vi kunde lita på att staten tog hand om oss. Jag har försökt gå till en husläkare och ta upp två problem på samma gång och nästan blivit utskälld av den irriterade, överstressade läkaren. Man får bara ha ett problem i taget! Har du ett till får du komma tillbaka - det vill säga sitta i väntrum på bästa arbetstid och betala ytterligare några hundralappar för en minut eller två hos en sur vårdanställd. Pensionerna krymper, skolorna är si så där och den som går ut på promenad tidigt på morgonen möts av sopberg, eftersom kommunen uppenbarligen inte har råd att städa upp längre.
När vårbudgeten presenterades satt KG Bergström och suckade djupt i tv-soffan över den ovanligt starka ekonomin. Jo visst var det väl bra att våra inkomster ska stiga, menade han. Men det ökar ju risken för överhettning och då tvingas Riksbanken att höja räntan, vilket gör att vi förlorar i alla fall. Han är ingen optimist direkt, KG, men jag förstår vad han menar. Vi svenskar är inte vana vid att de pengar som dimper in på kontot den 25:e ska räcka till "tråkiga" saker som pension, sjukförsäkring eller buffert. Hälften av svenska folket har ett sparkapital på mindre än 28 000 kronor. En tredjedel har ingenting alls. Inte en krona.
Så nu gäller det att vi alla visar att vi är vuxna, så att vi får behålla känslan av frihet. Den är ju så mycket värd! I en tid när många av oss väljer att bo utomlands ett tag till exempel känns det bra att man inte har låst fast sina pengar i sitt hemland. En vän tänkte flytta till Indien i ett år för att jobba, men skolgången för hennes två pojkar blev övermäktig. Att ta med sig skolpengen var det inte tal om. Nej, nej, den var fast i Sverige. Så hennes vingar klipptes.
Debattartiklar och ledarkrönikor riktas väldigt ofta uppåt, till politiker och makthavare. Men nu är det du som har makten, så jag pratar direkt till dig och ber dig ta ansvar. Friheten är inte gratis - den kan kosta några timmars budgetskrivande, och avhållsamhet från dyra skor - men den är definitivt värd sitt pris.