Fristående gymnasium eller inte?

Västervik2004-09-01 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I två års tid har jag nu jobbat med att försöka starta ett fristående gymnasium i Västervik. Det är inte lätt.
Det talas mycket om att Sverige behöver nya företag och att man ska uppmuntra och stimulera småföretagande. Verkligheten i Västervik är annorlunda. Jag har fått mycket lite konkret stöd från kommunen.
Den bästa hjälpen från kommunens sida skulle vara att hyra ut skollokaler till friskolan. Med lite god vilja skulle det säkert gå, men man har inte ens försökt att hitta lokaler.
När företag utifrån vill etablera sig i Västervik, försöker kommunen anvisa mark eller lokaler. Varför skall utbildningsföretag behandlas annorlunda?
Enbart på grund av mina planer på en friskola blev jag hotad med avsked. Jag har nu blivit förflyttad till en annan skola. Signalen från kommunens tjänstemän är tydlig. Tar du egna initiativ och försöker starta något eget, riskerar du att få sparken eller att bli förflyttad.
Jag har talat med flera friskolor i andra kommuner. Deras elever lånar böcker på stadsbiblioteken, såsom alla medborgare har rätt till. Friskolans elever i Västervik får inte det. Enligt bibliotekschefen måste friskolan skriva ett avtal och betala avgifter till biblioteket.
Det finns en stor majoritet i riksdagen för fristående skolor. De partier som nu har majoritet i Västervik brukar i andra kommuner vara mycket positiva och drivande för att få nya friskolor. Varför är majoriteten i Västervik så ljumt intresserad av friskolor?
Socialdemokraterna i Västervik är tydligen helt negativa till ett fristående gymnasium. De röstade mot det tillstånd som jag redan har, och de röstade nyligen mot en utökning. Detta är för mig helt obegripligt. De flesta socialdemokraterna i riksdagen är positiva till friskolor.
I Stockholm skall kommunen starta ett samarbete med friskolor om IV-programmet. Med anledning av detta sa det socialdemokratiska skolborgarrådet i Stockholm, Erik Nilsson, nyligen (21 augusti) till Dagens Nyheter: "Nu får vi hjälp av friskolorna att utveckla IV, hitta olika arbetsformer och erbjuda lite olika typer av program."
Tänk om socialdemokraterna i Västervik kunde resonera så.
Ett fristående gymnasium skulle vara positivt för Västervik. Det finns en stor efterfrågan för att studera på friskolor. Cirka 25 procent av gymnasieeleverna i Stockholm går på fristående gymnasium, och antalet ökar stadigt. I dag vill många människor kunna välja utbildning och skola. Ett fristående gymnasium skulle kunna vara en bidragande orsak till att människor flyttar till Västervik.
Jag kommer att marknadsföra friskolan i hela Sverige, och förhoppningsvis kommer elever från andra kommuner att flytta till Västervik för att studera.
En friskola i en liten stad innebär ingen segregering. Min ambition är att ta in alla elever som söker. Jag vet att många föräldrar och många elever vill ha ett fristående gymnasium i Västervik.
Jag hoppas bara att politiker och tjänstemän inom kommunen blir lite mer samarbetsvilliga, och att de inser att friskolor innebär en stimulans för alla skolor i kommunen.

DEBATT
Svante Peterson, Västervik, är lärare som planerar att starta ett fristående gymnasium i Västervik.
Läs mer om