Funktionshindrade är satta på undantag

Statligt ansvar. Alliansen kräver att lagen om stöd och service till funktionshindrade, LSS. blir statlig. Foto: Robert Ekegren/Scanpix

Statligt ansvar. Alliansen kräver att lagen om stöd och service till funktionshindrade, LSS. blir statlig. Foto: Robert Ekegren/Scanpix

Foto:

Västervik2006-06-16 00:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Cristina Husmark Pehrsson är riksdagsledamot och moderaternas talesperson i sjukvårdspolitiska frågor.Svenska kommunförbundets ordförande, socialdemokraten Ilmar Reepalu, säger att han är mycket nöjd med regeringens beslut att se över lagen om stöd och service till funktionshindrade, LSS. Han säger dock inget om att regeringen och deras samarbetspartier under många år hårdnackat har motsatt sig kravet från samtliga kommuner och Allians för Sverige om att staten tar sitt ansvar och ser till att det finns tillräckligt med pengar så att stödet ges så som det var tänkt från början.
LSS kom till under den borgerliga regeringen i början av 1990-talet. Reformen gav många personer med funktionshinder en möjlighet att på mer lika villkor vara samhällsmedborgare och känna delaktighet.
LSS innebär ett antal insatser, varav personlig assistans är en del. När socialdemokraterna kom till makten 1994 började man i rask takt att försämra för de funktionshindrade genom att dela upp huvudmannaskapet. Därmed blev kommunens ekonomi avgörande för dem som var beroende av hjälp. Kommunerna fick en mindre summa pengar mot att man påtog sig ansvaret för de 20 första assistanstimmarna. De senaste tio åren har kostnaderna för LSS ökat med 100 procent. Det utjämningssystem som regeringen antog havererade redan efter något år.

Moderaterna och de övriga partierna i Alliansen har därför krävt att LSS-reformen åter bli statlig.
Moderaterna har också sedan länge föreslagit att personliga assistenter skall få arbeta också på gruppboenden. Det är inte är möjligt i dag. Hade regeringen lyssnat på det moderata förslaget hade det som nu hänt i Österåker aldrig kunnat inträffa. Där ville man splittra tre utvecklingsstörda som växt upp tillsammans.
Att som personlig assistent kunna arbeta också i en gemenskap skulle alla vinna på, både de som bor på gruppboendet, eftersom att assistenterna kan hjälpa varandra, men även assistenterna, tack vare den arbetsgemenskap som skulle uppstå.

Moderaterna föreslog i september i fjol, på socialutskottets första sammanträde, ett tilläggsdirektiv till den utredning som granskar LSS tio år efter reformen. Vi ville att man också skulle se över möjligheterna för en statlig finansiering. Först den 8 juni kom tilläggsdirektivet, nästan tio månader efter beslut härom i riksdagen.
Tala om att fördröja ett ärende som man inte sympatiserar med.
Regeringen har förhalat ärendet, vilket drabbat många funktionshindrade. Det är bra att en översyn av LSS nu genomförs, men regeringens ointresse är pinsamt. (SNB)
DEBATT
Läs mer om