Gallring dödlig för skogsfågel

Skogsfågel i fara. "Skogarna blir fortfarande hårt gallrade", tycker fyra personer vid Institutionen för Ekologi och Evolution vid Uppsala Universitet. Och det drabbar lavskrika. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Skogsfågel i fara. "Skogarna blir fortfarande hårt gallrade", tycker fyra personer vid Institutionen för Ekologi och Evolution vid Uppsala Universitet. Och det drabbar lavskrika. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Foto:

Västervik2007-04-16 00:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Michael Griesser, Magdalena Nystrand, Sönke Eggers och Jan Ekman arbetar vid Institutionen för Ekologi och Evolution, Uppsala Universitet.Skogsgallring har en mycket negativ inverkan på en vanlig skogsfågelart, nämligen lavskrikan. I en ny studie, som vi först publicerade i tidskriften Conservation Biology, visar vi att häckningsframgången har sjunkit med 50 procent på 15 år som en följd av skogsbruket i allmänhet och gallringen av skog i synnerhet. Vi efterlyser därför nya skötselmodeller för våra skogar.
Gallring av skog är ett vanligt sätt att öka produktiviteten i skogen då det främjar tillväxten av de träd som blir kvar genom att minska konkurrensen med intilliggande träd. Skogsindustrin hävdar att gallring ökar den biologiska mångfalden genom att gynna arter som behöver ljus. Men det är inte på allvar kartlagt hur gallring påverkar skogsfåglar.

Mot denna bakgrund undersökte vi hur gallring påverkar lavskrikan. Vi följde häckningsframgången och dödligheten under femton års tid i upp till 50 revir i södra Norrbotten. Resultaten visade att häckningsframgången sjönk med cirka 35 procent efter att ett revir blivit utsatt för gallring eller avverkning och antalet ungfåglar som överlevde första sommaren av livet sjönk med sammanlagt 50 procent över 15 år. Om skogsbruket fortsätter som i dag kommer lavskrikan snart att bli en hotad art.
Gallring leder till en öppnare skogsstruktur, vilket underlättar för jagande rovfåglar som har lavskrika och andra mindre fåglar som byte. Vi hävdar därför att gallring inte bara ökar risken för en misslyckad häckning samt minskar överlevnaden hos lavskrika, utan också för andra skogsfågelarter.

Sedan år 2003 är Skogsvårdsstyrelsen mycket öppen för alternativa avverkningsmetoder såsom plockhuggning eller blädning. Dessutom har ett flertal studier visat att alternativa skötselmetoder är mer vinstgivande. Trots detta har vi inte kunnat se någon större förändring av skogsbruket. Skogarna blir fortfarande hårt gallrade. Slutsatsen blir att det verkar råda en stor misstro inför alternativa skötselmetoder. Vi efterlyser därför en dialog mellan skogsbolagen, FSC (som ansvarar för miljöcertifiering av skogsbruket), forskare, samt de ansvariga myndigheterna, för att utarbeta ett skötselkoncept som inte bara maximerar den ekonomiska vinsten av skogsbruk utan också bevarar skogens biologiska mångfald.
DEBATT
Läs mer om