I en serie debattinlägg har Torgny Kindh ifrågasatt och kritiserat vår kommuns biogassatsning. I det senaste vill han veta vad några lokala förtroendevalda anser. Bland annat om vi anser ”att man bör ompröva Västerviks kommuns ensidiga satsning på fordonsgas innan kostnaderna blir allt för stora”.
Folkpartiet liberalerna i Tjust har varit och är, mycket aktivt för att lyfta natur-,miljö- och hållbarhetsfrågorna i Västerviks kommun. Under 1990-talet gällde det att över huvud taget få upp dem på dagordningen kommunalt! De första åren av 2 000-talet drev FP på för att nya steg skulle tas för att få upp beslut och hållbarhetstänkande till den strategiska nivån (KS, kommunledningskontor mm) där de hör hemma.
Vår kommun har nu många beslut och funktioner på plats som skulle kunna ge oss en kommun som fungerar hållbart – inte bara ekonomiskt- utan också ekologiskt. Frågan som inställer sig i och med Torgny Kindhs olika inlägg är – har kommunen ( det vill säga kommunledningskontor med hållbarhetsstrateg och kommunekolog, kommunalråd, kommunstyrelse, kommunfullmäktige) koll?
Koll på forskningen och omvärlden? Biogas är ju bara en del i lösningen för att få en energieffektiv och kolsnål fordonspark. Koll på ekonomin i sin helhet – gas – mack – egen bilpark? Vad ska en kommun äga och driva? Koll på projekt vi drar igång? Kritiken har varit skarp från revisionen om det sistnämnda.
När kommunfullmäktige den 28 februari 2008 beslutade att bilda Västerviks Biogas AB var den politiska enigheten kring projektet stor. Det har den fortsatt att vara. Kommunens strategiska plan för 2008-2010 angav att ”Utsläppen av klimatförändrande växthusgaser minskas. Västerviks kommun ska bli ett föredöme i arbetet att förena tillväxt med en övergång till förnyelsebar energi.”
I allt vi gör och beslutar om gäller det att försöka ha helhetssyn, tänka långsiktigt, utvärdera och ompröva. Därför har jag i kommunstyrelsen begärt att få information om hur man från Biogasbolaget och dess styrelse ser på läget och den kritik som framförts. Vid årets sista möte kom informationen, mest i form av en lägesbeskrivning och den kritik som kommit utifrån avfärdades.
Att biogas som drivmedel för personbilar ifrågasatts även av forskare och institutioner på riksnivå och internationellt gör att jag anser att vi bör ta oss tid att lyssna till alla argument både för och emot. Jag föreslog därför under diskussionen att kommunstyrelsen skulle skaffa sig mer information vid en utvecklingsdag, hearing eller på annat sätt. Det fick jag tyvärr inget gehör för.
Miljö- och energiteknik är i ständig utveckling, har en faktamängd och terminologi som kan hindra många från att gå på djupet och kunna se helheten. Många särintressen är inblandade. Det vill till att som beslutsfattare se till att vara informerad och kräva bred och aktuell information.
Som svar på Torgny Kindhs frågor är det för mig som liberal en självklarhet att utvärdera, lyssna in kritik och ny forskning och vid behov kunna ompröva beslut. Hittills har enigheten varit och är fortsatt stor kring vårt biogasprojekt men fortsättningen måste självklart ge positivt resultat sett till helheten –ekologiskt/miljö- och klimateffekter,ekonomiskt och socialt.