Gasledningen ett hot mot miljön och fisket

Västervik2007-07-07 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den omdiskuterade och kontroversiella ryska gasledningens dragning i Östersjön är inte bara negativ ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv. Gasledningen utgör även ett stort hot mot miljön, fisken och fisket i Östersjön - både när den byggs och under hela sin driftstid.
Gasledningens anläggningsfas med sprängningar och buller kommer enligt Fiskeriverkets bedömningar att påverka torskens lekområden. Även sill och skarpsill är mycket känslig för denna typ av miljömässig påverkan. Förutsättningarna för arternas förökning och fortbestånd kommer att påverkas allvarligt.
Muddring och sprängning på havsbotten med frigörande av fosfater, tungmetaller och organiska gifter kommer att förstärka den kraftiga övergödningen av Östersjön och ytterligare öka förekomsten av algblomning längs kusterna. Något som även det påverkar den marina havsmiljön och de olika fiskarternas biologiska förutsättningar i stor utsträckning.

Den biologiska situationen kommer sannolikt att förvärras ytterligare genom såväl avsiktlig som oavsiktlig sprängning av dumpade minor och övriga kemiska stridsmedel som idag ligger i sedimentet på Östersjöns botten. Enligt uppskattningar rör det sig om så mycket som 100 000 minor och 300 000 kemiska stridsmedel som ligger i gasledningens väg.
Gasledningen kommer enligt planerna att dras igenom - eller mycket nära - många av de främsta fiskeområdena i Östersjön. Dess konsekvenser för det traditionella yrkesfisket kommer således att bli avsevärda - för att inte säga förödande!

Fiskeriverket bedömer att gasledningen kommer att påverka förutsättningarna för svenskt fiske i negativ riktning, inte minst genom det trålförbud som kommer att införas omkring gasledningen under drifttiden. Särskilt markant kommer detta bortfall att bli för det småskaliga kustnära fisket.
Enligt uppskattningar är det ekonomiska värdet av bortfallet på grund av gasledningen 20-40 miljoner kronor och upp till fem procent av den totala svenska fångsten i Östersjön. Vid andra exploateringar som gett fiskebortfall har exploatören varit tvungen att ersätta fiskebortfallet men när det gäller gasledningen är det oklart om det går att utkräva ersättning för det bortfall gasledningen orsakar.

En biologisk bedömning av hur de olika fiskarternas lek- och uppväxtområden påverkas under gasledningen anläggningsfas samt under dess drift bör ingå som ett oundvikligt villkor för att kunna bedöma gasledningens konkreta konsekvenser.
Även en bedömning av effekterna för det fiske som direkt berörs av projektet bör uppskattas. Konsekvenserna av ett trålförbud bör omfatta beräkningar av hur mycket fångsterna minskar totalt för svenskt fiske. Dessutom bör ekonomiska förluster för enskilda fiskare och fiskebåtar beräknas.
Dessa krav måste ställas för att kunna utvärdera den planerade gasledningens miljöpåverkan samt för att garantera det traditionella fiskets fortlevnad i ett av världens känsligaste hav.
DEBATT
Rolf K Nilsson är moderat riksdagsledamot för Gotland och ledamot av försvarsutskottet. Rune Wikström är moderat riksdagsledamot för Stockholms län och ledamot av .miljö- och jordbruksutskottet. 
Läs mer om