Ge skolan en nystart
Nystart. Företrädare för Alliansen utlovar en bättre skola. Arkivbild: Annette Friberg/Scanpix
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tillsammans med lärare och skolledare är vi beredda att genomföra en förändring för svensk skola. Vi vill bryta den tidigare socialdemokratiska regeringens handlingsförlamning, deras ovilja att se bristerna och genomföra förändringar.
År efter år har passerat med allt dystrare siffror för svensk skola. Allt fler har lämnat grundskolan utan godkända betyg och internationella utvärderingar visar att kunskapsresultaten försämras. Socialdemokraterna har kommit med löften om förändring men nästan inget har realiserats. Ett talande exempel är den uteblivna nya skollagen. Detta nödvändiga verktyg för att bedriva en välfungerande skola har skjutits upp gång på gång.
Nu gör vi det som socialdemokraterna misslyckades med. På mindre än ett år har den nya regeringen påbörjat ett större förändringsarbete än vad socialdemokraterna förmådde under tolv år. Arbetet har inletts för att genomföra en tydligare målstyrning av grundskolan och att förbättra uppföljningen av elevernas kunskaper. Att införa ett nytt betygssystem och fler nationella prov. Att skapa en ny myndighetsstruktur för skolväsendet. Att skapa en ny gymnasieskola med tre tydliga inriktningar. Att återinföra speciallärarutbildningen.
Dessutom pågår förberedelserna för fullt med den nya skollagen som ska presenteras under våren 2008. Regeringen har också redan beslutat om en satsning på 3,6 miljarder kronor under tre år på en kvalificerad fortbildning av lärare. Målet för reformerna är tydligt. Fler elever ska nå kunskapsmålen och grundskolan ska vara likvärdig över hela landet.
Reaktionerna från socialdemokraterna på den nya skolpolitiken har varit minst sagt tvetydiga. Å ena sidan försöker de hävda att vi vill införa en sorteringsskola, utan att egentligen förklara på vilket sätt. Å andra sidan erkänner de sitt eget misslyckande och anser att det behövs en förändring utan att förklara vilken.
De ger inte heller någon förklaring till hur de ska komma överens med vänsterpartiet och miljöpartiet, partier som är emot all form av uppföljning av elevernas kunskaper och som vill förbjuda betyg. I vår kommer riksdagen att fatta beslut i många av de frågor som behövs för skolans förändringsarbete. Då har socialdemokraterna möjlighet att visa om de är beredda att ta sitt ansvar för att genomföra en ny skolpolitik som Mona Sahlin utlovat.
Varje svensk skola ska utformas till en skola som lärare och elever kan vara stolta över, där alla känner sig trygga och respekterade och där varje elev får möjlighet att utvecklas till toppen av sin förmåga. Vi vill inte ha en sorteringsskola, tvärtom.
Vi vill ha en skola där alla kan känna sig uppskattade och sedda. Att tidigt utvärdera elevernas kunskap handlar inte om utslagning utan om att få alla med sig. Utan utvärderingar av elevernas kunskaper riskerar elever att hamna efter och att inte få det stöd som de behöver för att utvecklas positivt.
Vi har en gemensam vision, en målsättning som vi arbetar mot. Vi är inte rädda för att se verkligheten och är beredda att genomföra förändring. Vi har inlett arbetet för att tillsammans med personal och elever ge svensk skola en nystart. (SNB)
DEBATT