Ge speciallärare till svaga elever

Speciallärare. Utbildningen av speciallärare ska startas igen. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Speciallärare. Utbildningen av speciallärare ska startas igen. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Foto:

Västervik2007-08-01 00:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Margareta Pålsson, Åstorp, riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesman för moderaterna.Nästan varje väg för att stärka den svenska skolan går genom bättre förutsättningar för landets lärare. Därför är det med stor entusiasm jag stödjer regeringens förslag om att starta en ny speciallärarutbildning.
I flera år har vi moderater kämpat för att speciallärarutbildningen, den utbildning som socialdemokraterna lade ner, ska återinföras.
Det var ett svek som riktades mot de svagaste eleverna, vilka behöver stöd och hjälp allra mest. Sveket har tyvärr fått konsekvenser: Svenska elevers läsförmåga var sämre 2005 än 1995 och 1992. Skillnaderna i skolan har ökat, vilket inte beror på att de duktigaste har dragit ifrån, utan på att de svaga eleverna klarar sig allt sämre.
Till hösten kommer över 12 000 elever att börja på gymnasieskolans individuella program, eftersom de inte nådde grundskolans mål i engelska, svenska och/eller matematik.

Enligt skollagen har varje elev som inte når upp till kunskapsmålen rätt till särskilt stöd. Tyvärr ges stödet i alltför liten utsträckning. En orsak är att en elevs eventuella kunskapsluckor upptäcks för sent.
Obligatoriska nationella prov sker först i årskurs nio, men då är det ont om tid för att sätta in adekvata stödåtgärder. För att komma tillrätta med detta så har regeringen beslutat att införa nationella prov redan i årskurs tre, vilket börjar gälla från och med 2009.
Ett annat problem är att många elever som behöver stöd får det av icke utbildad personal. Skollagen säger inte vem som ska utföra stödundervisningen, det saknas krav på behöriga lärare. Många kommuner sätter sin billigaste och därmed oftast lägst utbildade personal på uppgiften. Men det räcker inte med en vuxen, det krävs dessutom rätt utbildning för att lyfta de svagaste eleverna.

För att nå en speciallärarkompetens krävs det förutom lärarexamen ytterligare tre terminers studier. Inriktningen på utbildningen ska vara att ge fördjupande kunskaper i språkutveckling och olika metoder för att stimulera elevernas förmåga till att läsa, räkna och skriva. Forskning visar att om en elev tidigt får stöd ökar möjligheterna att nå kunskapsmålen.
Med speciallärare ute på skolorna kommer fler elever att öka sina kunskaper. För att vi ska lyckas med att minska utanförskapet i samhället måste vi börja i skolorna. Med rätt utbildad personal ger vi kommuner och enskilda huvudmän möjlighet att skapa en väl fungerande skola där ingen elev lämnas på efterkälken. (SNB)
DEBATT
Läs mer om