Generösare regler behövs för dubbelt boende
Vill främja dubbelt boende. Riksdagsledamoten Chatrine Pålsson Ahlgren argumenterar för nya regler för dubbelt boende för att gynna familjer vid jobb på annan ort.Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Regeringens övergripande mål är att skapa förutsättningar för fler jobb i fler och växande företag för att på så sätt bryta utanförskapet. Det är en arbetslinje som går helt i svenskarnas linje och som gett oss i alliansen för Sverige förtroende att styra landet.
Jag vill ytterligare lyfta fram förslag som stärker arbetslinjen. För mig är det viktigt att initiera en diskussion som gäller de människor som arbetar på en ort utanför dagligt pendelavstånd. Det är viktigt att lyfta fram alla de som har ett dubbelt boende för att de ansträngt sig till det yttersta för att få ett jobb, och det jobb som då erbjuds inte finns på orten där man med hem och familj etablerat sig.
Det jag vill lyfta fram i debatten är ett samtal som berör generösare regler för de människor som har ett dubbelt boende. Det är en mycket viktig fråga att rörligheten på arbetsmarknaden underlättas.
För att lättare förstå problematiken vill jag åskådliggöra mitt resonemang med ett exempel. Jag kommer från Kalmar län, ett glesbygdslän som på sina håll har hög arbetslöshet.
Låt oss skissa en tänkt situation för en familj i Kalmarregionen. Familjen har en villa, en av föräldrarna blir arbetslös. Barnen är etablerade i skolan, på dagis och i fotbollslaget. Mitt i arbetslösheten ges möjligheten till ett jobb, fast då i Stockholm eller Umeå. För den familjen är veckopendling ett sätt att ordna situationen. Det är också positivt för länet om familjen stannar kvar.
Anledningen till att jag skissar det här fallet är min vetskap om att det finns många i den här specifika situationen. Det är ett reellt problem. Alternativet för familjen är att flytta, vilket dock inte alltid är lätt. Då måste den ena av föräldrarna säga upp sig från sitt jobb och en liknande situation uppstår fast i ett helt nytt och främmande sammanhang, och det är inte säkert att villan blir såld eller såld till ett pris som inte ens täcker belåningen.
Naturligtvis håller jag med regeringen om arbetslinjen. Dock vill jag som kristdemokrat argumentera för generösare regler för dubbelt boende, vi kristdemokrater ser alltid till familjens bästa. Samt att vi värnar om att hela Sverige ska vara levande.
Ibland kan det vara nödvändigt att flytta, men i andra fall kan det vara absolut klokast att inte rycka upp barn och familj från den sociala trygghet de byggt upp.
Idag är rörlighet på arbetsmarknaden helt möjlig, för enbart 20 år sedan var det nästintill otänkbart att pendla längre sträckor. De allra flesta ställen i Sverige erbjuder möjlighet till pendling, det är läge att marknadsföra denna möjlighet.
För mig är det viktigt att den rörliga arbetsmarknaden måste ses utifrån en helhet när det gäller familjens situation. Familjens bästa ska prioriteras. En prioritering som inte ter sig ekonomiskt oöverstigligt eftersom det inte rör om stora belopp. För att underlätta tillväxten i hela landet och för att få en bred företagspolitik som gör att alla regioner har en bra utveckling är generös hjälp för dubbelt boende viktig.
I grunden är rörlighet på arbetsmarknaden och olika åtgärder som gör att människor får ihop sina livspussel och ändå ha en stark förankring på arbetsmarknaden, något som är ytterst positivt.
För landsbygden, för arbetslinjen men främst för familjen är det viktigt att reglerna för dubbelt boende ses över och blir generösare.
DEBATT
Chatrine Pålsson Ahlgren, Mönsterås, är riksdagsledamot för kristdemokraterna i Kalmar län.