Glöm inte de trafikskadade!

Västervik2006-08-18 00:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Över 50 000 personer skadas varje år i trafiken. Men på den årliga Tylösands­konferensen, som samlade merparten av de samhällsaktörer som verkar för ökad trafiksäkerhet, var de osynliga.
Programmet hade ingen punkt om hur livet kan förbättras för dem som redan drabbats av trafikolyckor. En enkel förändring av försäkringssystemet skulle underlätta deras vardag väsentligt.
Varje år anmäls mellan 50 000 och 55 000 personskador i trafiken. Den som drabbas ska snabbt och smärtfritt komma tillbaks till ett normalt liv - men så är det inte idag.

Efter att de synliga skadorna läkt väntar ofta åratals juridiska bekymmer och bollande mellan försäkringsbolaget och försäkringskassan. Det är ovärdigt, onödigt och slöseri med skattemedel.
Det är dags att ge försäkringsbolagen hela ansvaret för att ersätta personskador, vilket såväl borgerliga alliansen som regeringens alkolåsutredare, Karin Svensson-Smith (mp) föreslår. Då får de en tydlig morot att snabbt reda ut skadeärenden och undviks dagens bollande mellan instanserna, dyrt dubbelarbete och plågsamt långa väntetider.
Den som kör laglydigt och håller sig med en trafiksäker bil, bör också få en lägre försäkring. Men de trafikrelaterade personskadorna betalas huvudsakligen över skattsedeln, lika för alla. Den som tar ansvar för att minska personskadorna, genom att köra laglydigt och ha en trafiksäker bil, betalar alltså lika mycket som den som ständigt kör för fort i en trafikfarlig bil. Det är orättvist och dumt - det lönar sig inte att bättra sig.
När försäkringsbolagen får ett samlat ansvar blir det lättare att mer aktivt och samfällt arbeta för ökad trafiksäkerhet. Då kan laglydiga och säkra bilister få en rejäl bonus på hela sin försäkring.

I Finland har försäkringsbolaget hela det ekonomiska ansvaret för trafikolyckor. Den som skadats och har rätt till ersättning får det utan piruetter mellan myndigheter och bolag, utan år av väntan och utan merkostnader som döljs i skattsedeln. Det samlade ansvaret har också inneburit att den som kör skadefritt får upp till 70 procent rabatt på hela försäkringsbeloppet, vilket kanske är en del av förklaringen till den lugnare trafiken i vårt grannland.
Försäkringsbolagen har gemensamt räknat ut att trafikförsäkringspremien skulle behöva höjas med 47 procent om försäkringsbolagen fick hela ansvaret för trafikskadorna. De flesta bilister har därutöver sitt fordon hel- eller halvförsäkrat, så den totala ökningen av bilens försäkring stannar vid ungefär 20 procent. Men totalt blir kostnaden lägre, eftersom den del som tidigare betalades av skattsedeln försvinner. Därmed kan vi sänka skatten eller satsa mer på ökad trafiksäkerhet.

Det förbättrade systemet gagnar den som kör laglydigt och de som inte har någon bil men idag ändå är med och betalar bilistens personskador. Dessutom gynnas trafiksäkerheten, eftersom moroten att byta till en säkrare bil blir tydligare. Också miljön blir vinnare - de trafikosäkra bilar som väljs bort är samma bilar som förorenar mest.
På Tylösandskonferensen var temat "sista rycket" inför år 2007, då nollvisionens delmål om högst 270 döda i trafiken ska vara förverkligat. Men problemen upphör inte 2007. Det är hög tid att man sätter de trafikskadade i centrum och tar möjligheten att försäkringsvägen minska trafikdöden.
DEBATT
Håkan Söderlindh, vd för motor- och konsumentorganisationen FMK. 
Läs mer om