Gris värd sitt pris

Västervik2011-12-21 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Julen står för dörren och planerna för julstämningen smids. Förutom pynt och julklappar så ska maten köpas och förberedas. Våra traditioner bestämmer menyerna och runt om i Sverige ser vi olika variationer där prinskorv, köttbullar och julskinka ofta utgör fundamenten på våra julbord. Fläskköttets högtid är därmed här.

Svensk djurhållning är den strängaste i hela världen. Genom att värna grisarnas välmående får vi ett finare kött, mindre miljöpåverkan och en bättre vardag för grisbönderna.
I Sverige får våra grisar en tredjedel så mycket antibiotika som i Danmark och en tiondel av vad de holländska grisarna får innan slakt. Mängden resistenta bakterier som bildas till följd av sådan överkonsumtion i exempelvis Danmark och Holland är ett hot både mot grisbönderna och mot folkhälsan i stort. I Sverige tar vi ansvar för att undvika överkonsumtion av antibiotika och vi värnar om grisarnas välmående.

Resultatet av vår politik är att produktionen blir dyrare än för våra grannländer. Idag konsumerar vi cirka 40 kilo fläskkött per person och år, alltmedan en stor del av detta kött kommer från utlandet där djurskötseln är sämre. Samtidigt som våra egna grisbönder går på knäna stöttas alltså utländska industrier med svikande djurhållning, en utveckling som håller på att ta död på svensk grisnäring. Under 2012 satsar Regeringen 90 miljoner kronor årligen för att sänka kontrollavgiften för slakterier och på så sätt stärka den svenska bondens konkurrenskraft. Vi vill fortsätta ha det svenska fläskköttet i våra butiker för att vi värnar miljön och djurens välmående.

Ett alternativ till vanligt griskött är vildsvinskött. Vildsvinet har blivit en enorm naturtillgång med en stam som mångdubblats de senaste åren till cirka 150 000 djur. Jakttrycket ökar årligen och utbudet på vildsvinskött ökar successivt i våra matbutiker. Köttet är smakrikt, nyttigt och i allra högsta grad miljövänligt. Livsmedelsverket undersöker på uppdrag från Regeringen hur vägen från skog till konsument kan förenklas ytterligare, så vildsvinskött kan bli mer tillgängligt för alla.

Med vildsvinskött som komplement till vanligt, svenskt griskött kan vi äta fläsk med vetskapen att miljöpåverkan är mindre än om vi äter utländskt fläsk. Priset vi får betala skiljer sig något från det importerade, men det är också priset vi får betala för en hälsosammare och mer välmående gris. Med svensk djurhållning är en gris värd sitt pris.

Debatt
Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) är riksdagsledamot för, Skåne och Jan R Andersson (M) är riksdags-ledamot för Kalmar län.
Läs mer om