Svenska grisar har det bättre än grisar i övriga EU. Det förekommer mycket mindre salmonella och det används en bråkdel av den antibiotika som används i övriga länder inom unionen.
Det ger ett dyrare kött och det är konsumenten som har avgörandet i sina händer.
- Att konsumenter väljer utländsk och billigare kött förstår vi. Vad vi inte förstår är att svenska offentliga verksamheter som ålagt oss de striktare reglerna också köper kött från utlandet.
- Inköp till skolor, äldrevård och fängelser borde självklart förutsätta en uppfödning som följer vårt lands egna föreskrifter. Allt annat är dubbelmoral som stinker, säger Ingemar Persson.
- Det är konsumentens val, menar Ingemar och Lena Persson, Lapserum, Gamleby, som bedriver grisuppfödning.
- Vi producerar ett alternativ som vi hoppas att konsumenterna uppskattar. Om inte så är vi överflödiga, då får grisuppfödningen ske på de villkor som EU satt upp. Det är bra att grisuppfödningen granskas och att missförhållanden kommer i dagen. Vi tål granskning och skulle vara väldigt glada om intresserade inom kötthantering vill komma på studiebesök hos oss.
Ingemar Persson är ordförande i Nordöstra Smålands grisföretagare. Självklart är han upprörd över missförhållandena i Danmark, men inte särskilt förvånad.
- Vi har gjort studiebesök i Danmark och konstaterat skillnaderna framför allt i utrymme, halm, eller rättare brist på halm, fixering, kupering av svansar, material i golv med mera. På alla dessa punkter har svenska grisar mycket bättre förhållanden.
- Det finns också andra skillnader, som innebär hälsorisker. Dels är förekomsten av salmonella avsevärd i Danmark, dels används antibiotika på ett helt annat sätt och det ger upphov till resistenta bakterier. I Sverige förbjöds antibiotika i fodret år 1984. Vi har lärt oss att hantera detta och i dag används ett minimum av antibiotika jämfört med andra länder. Där har vi delvis en fördel av vårt relativt kyliga klimat.
Ingemar och Lena Persson hoppas att konsumenterna genom den pågående debatten ska förstå varför svenskt kött är dyrare. De vill ha till en tydligare märkning av ursprungsland, speciellt på färdigrätter, smörgåspålägg och andra halvfabrikat.
Fakta/Lapseerum
Föder upp mellan 5 000 och 6 000 slaktgrisar per år. De finns på gården hela livet från att ha fötts av någon av de 260 suggorna tills de nått färdig slaktvikt. Svensk grisproduktion har minskat från fyra till tre miljoner grisar per år, importen är 40 procent. I Danmark föds varje år upp 25 miljoner grisar.
Fakta/EU:s regler
Sverige har valt att gå mycket längre än de föreskrifter som gäller inom EU när det gäller djurmiljö inom grisuppfödning.
Slaktgrisar
Sverige: 0,9 kvm/gris, strö, svansen kvar
EU: 0,65 kvm/gris, inget strö, kuperad svans
Grisningsbox
Sverige: Lösgående, 6 kvm, fast golv, strö, minst 4 veckor di
EU: Fixerad sugga, c:a 4 kvm, ofta helspaltsgolv, minimalt strö, minst 3 veckor di