Det har under min tid som landshövding blivit alltmer uppenbart för mig vilken betydelse de gröna näringarna – främst jordbruket och skogsbruket men också trädgård, fiske och vattenbruk, har för länets utveckling.
Skogsbruket och dess förädlingsgrenar skapar många arbetstillfällen. Mjölkproducenterna är bland de starkaste i landet och kycklingproduktionen i länet är på ständig frammarsch.
Närproducerat och småskalig livsmedelsförädling efterfrågas mer och mer. Det finns många värden att marknadsföra den regionala och inhemska produktionen med, inte minst svenskt djurskydd ligger i framkant i internationell jämförelse. Här har vi både som privata konsumenter och i upphandling i offentlig sektor en möjlighet att påverka.
Det är glädjande med framtidstron och framåtandan bland länets jord- och skogsbrukare och förädlare av deras produkter. De tycks, som väl är, vara ganska oförstående till storstadsuppfattningar som att svenskt storskaligt jord- och skogbruk inte har någon framtid. Som exempel har Kalmar Lantmän investerat en halv miljard i ny foderfabrik. KLS Ugglarps, Guldfågeln och Södra Cell investerar också och utvecklas alla mycket positivt. Jag hoppas att vi också kan se en utveckling inom vattenbruk, exempelvis odling av fisk, musslor och alger. För att detta ska vara förenligt med god vattenkvalitet i Östersjön krävs smarta miljölösningar.
Utöver försörjningen har de gröna näringarna i tusentals år format och förvaltat länets rika och unika natur- och kulturlandskap, som ger oss en fantastisk livsmiljö och är en förutsättning för turism- och besöksnäringen, som jag ser har ytterligare utvecklingspotential.
Vi behöver en mångfald av produktionsriktningar, både små och stora företag, för att vi ska ha en levande landsbygd. Genom Landsbygdsprogrammet 2007-2013 har det investerats för motsvarande 1,3 miljarder, varav 900 miljoner i mjölksektorn. Med det nya Landsbygdsprogrammet kan vi fortsätta att stödja utvecklingen på landsbygden.
Sammantaget ser jag, att det inte råder något tvivel om att de gröna näringarna har en framtid i landet, och i Kalmar län i synnerhet.
Det är viktigt att utvecklingen sker på ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart sätt. Länsstyrelsen kommer att fortsätta fördjupa dialogen med branschens företrädare, andra myndigheter och kommunerna om hur vi på bästa sätt tar tillvara på de möjligheter utvecklingen av de gröna näringarna erbjuder.