Barn- och utbildningsnämndens beslut om hur de stora besparingarna på barn och ungdomar ska hanteras kan sammanfattas med att uppdraget gått ut till rektorerna att "spara utan att det påverkar kvalitén negativt".
Att ta ett beslut som går ut på att man ska spara utan att det påverkar elevernas resultat negativt förpliktigar och kräver förutom ständig uppföljning också en bild av vad som påverkar kvaliteten.
I det sammanhanget är Skolverkets rapport, Kommunal huvudmannaskap i praktiken, skriven av Gunnar Iselau extra läsvärd för framförallt nämndledamöter och politiker i fullmäktige (som är de som är högst ansvariga för skolverksamheten i Västerviks kommun).
Rapporten visar att besparingar inom utbildningsområdet drabbar de områden som påverkar undervisningens kvalitet som undervisningsmateriel, lärartäthet och kompetensutveckling. Dessutom förvärras ofta situationen genom att andra nämnder hanterar sina besparingskrav så att det drabbar skolverksamheten: ökade kostnader eller försämringar i form av till exempel minskad lokalvård, höjda lokalhyror eller minskat stöd till elever i och utanför skolan.
När man tar ett beslut att spara utan att det får negativa konsekvenser för kvalitén bör man alltså ställa sig frågor som:
Vilken lärartäthet har vi och vilken lärartäthet får vi på de olika skolorna, hur ser behoven ut?
Blir det mindre pengar till läromedel? Hur ser det ut med tillgången på läromedel i dagsläget och vilket behov finns det?
Vilken kompetensutveckling erbjuds lärarna?
Påverkas skolans ekonomiska förutsättningar av hur andra förvaltning/bolag agerar?
Personligen har jag svårt att se hur till exempel en halvering av summan pengar till läromedel inte skulle ge sämre förutsättningar för eleverna att nå målen. Jag har svårt att se att färre lärare på en skola inte skulle påverka både kvalitén och arbetsmiljön negativt. Varje minskning av lärartjänst är en minskning av undervisningstimmar som kunde ha använts för att göra mindre grupper eller ge enskild undervisning till elever för att klara av vissa moment i matte eller för att lära sig läsa. Färre lärartjänster betyder också att arbetsbelastningen för övriga lärare ökar då antalet uppgifter och ansvarsområden inte minskar när man blir färre personer på en skola.
Att lärarens kompetens har betydelse för elevernas resultat är nog de flesta överens om. Även om det är svårt att säga exakt vilken typ av kompetens och vilka egenskaper en lärare behöver så är min uppfattning att förmågan att entusiasmera och förmedla kunskap är några av de viktigaste och en förutsättning för ett bra resultat. Men det är också avgörande att lärarna på en skola har tid tillsammans för samarbete och för att utveckla och vässa undervisningen. Jag har svårt att se att Västerviks kommun ger lärarna förutsättningar för att göra just detta om man sparar och minskar antalet lärare.
Ännu har ni chansen att bevisa att ni tar ert löfte till barnen och ungdomarna om en förskola och skola med god kvalitet på allvar. Håll ert löfte om att inte försämra kvaliteten.
Varje krona till skolan är en investering med mycket bra långsiktig avkastning. En utebliven krona till skolan är därför inte en sparad krona utan snarare en utebliven framtida investering.