Hälsokonton hotar integriteten

Västervik2012-11-02 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I juni kom regeringens Patientmaktsutredning med en promemoria om "Patientens tillgång till sin journal". Där luftas en idé om så kallade "personliga hälsokonton". Tanken är att all information skall finnas på ett ställe på internet (eller som man säger på modern svenska "i molnet") och att du som patient skall ha tillgång till informationen.

Meningen är också att annan information skall kunna läggas in där. Socialdepartementets analyschef Anders Ekholm är entusiastisk. Enligt Dagens Samhälle (nr 36 2012) ser han knappt "någon gräns" för vad som skall kunna läggas in i hälsokontot. "all tänkbar information om sin hälsa, inklusive sin patientjournal".

På nätet kan man redan hitta företag som marknadsför tjänster av den här typen. Det som visas är hur man skall kunna ha patientjournaler, information om vaccinationer, kanske röntgenbilden av benbrottet från skidsemestern och vilka allergimediciner man tar. Dessutom någon om matallergier och den senaste tiden på Vätternrundan.

Men hur känns det om du varit på psykakuten? Eller om du blivit hoplappad efter en misshandel och läkaren har skrivit i journalen att du var höggradigt berusad när du kom in på akuten? Könssjukdom? Missbruk? Utbrändhet? Magsår? Depression? Hjärtproblem? Psoriasis på låren? Viagra?

Kanske ingen information man vill att läkaren på vårdcentralen skall ta del av bara för att man behöver få sin vrickade fot omsedd?

Och vad säger man om en presumtiv arbetsgivare vill ta en titt i ens hälsokonto? I dag kräver allt fler arbetsgivare utdrag ur belastningsregistret. Det kan de göra för att det finns ett sammanhållet belastningsregister. Men han kan ännu inte kräva att få ta del av din sjukjournal eftersom det inte finns en sammanhållen journal på ett ställe. Nu kommer det att finnas, och du har tillgång till den. Vem kan då vägra?

En annan fråga är vem som skall få redigera informationen? Läkaren kan ha skrivit fel. Det förekommer också att läkare gör rent subjektiva noteringar som kan vara fel och kränkande. Det förekommer också att patienter vill ändra i korrekt information för att de inte gillar den. Hur skall man avgöra om informationen är rätt och om den är motiverad? Det spelar mindre roll så länge journalen är internt arbetsmaterial. Men om den blir mer eller mindre offentlig?

Det är möjligt att det vore en sorts "patientmakt" att jag finge avgöra exakt vad som skall stå i mina sjukjournaler. Men det kanske inte skulle göra sjukvården mer säker och effektiv...

Här har vi något som verkligen är ett allvarligt integritetsproblem och där informationen kan ha stor påverkan. Ett fel eller missförstånd kan ruinera ditt liv. Misstag sker: folk blir faktiskt dödförklarade trots att de lever. Minst en person i Sverige har dömts för ett antal mord han inte begått. I de fallen finns åtminstone sätt att rätta till misstagen i efterhand.

Men vad gör du den dagen det av misstag står i din journal att du haft svåra depressioner för ett decennium sedan? Var överklagar man en felaktig diagnos?

«

Läs mer om