Hälsosammare mat på jobbet

Nyttigare. Livsmedelsverket efterlyser bättre och hälsosammare mat på jobbet. Foto: Jurek Holzer/SVD/SCANPIX

Nyttigare. Livsmedelsverket efterlyser bättre och hälsosammare mat på jobbet. Foto: Jurek Holzer/SVD/SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-09-18 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Företag och organisationer som har gjort satsningar på maten på arbetsplatsen beskriver vinsterna i ökad samverkan, kreativitet, trivsel, produktivitet och minskad stress. Det framgår av rapporten "Bra mat på jobbet" som Livsmedelsverket nyligen överlämnade till jordbruksminister Eskil Erlandsson.
En stor del av dagens mat och dryck intas på arbetet och detta påverkar hälsan och välbefinnandet. Individen har naturligtvis ansvar för vad han eller hon äter men arbetsgivare, fackliga organisationer och livsmedelsbranschen kan öka möjligheterna att göra bra val.
Volvo Lastvagnar har arbetat för bra mat som en del i projektet Livsstil i Väst. Ett av projektmålen är en procent ökad frisknärvaro, vilket innebär en besparing på 200 miljoner kronor per år. Ett globalt exempel är Google som 2006 utsågs till USA:s bästa arbetsplats. Google erbjuder hälsosamma och bra måltider under arbetsdagen.
Men vi vill betona att det inte handlar om att arbetsgivarna ska ge de anställda fria luncher utan i stället gemensamt skapa goda förutsättningar för bra mat på jobbet. Maten på jobbet har hittills inte varit en stor fråga vare sig i Sverige eller internationellt. Inga arbetsgivarorganisationer eller fackförbund har en uttalad policy i frågan och inga lagar reglerar maten under arbetstid.
Varje arbetsplats har unika förutsättningar, möjligheter och krav när det gäller mat under arbetstid. Individen kan inte på egen hand påverka alla dessa faktorer. För att förändra förutsättningarna för bra mat på jobbet behöver arbetsgivare, arbetstagare, fackliga organisationer och livsmedelsbranschen agera och samverka. Det kan till exempel innebära att:
Raster och pauser ska vara tillräckligt långa för att ge tid att äta i lugn och ro.
Hälsoaspekterna ska få påverka utbudet och prissättningen i dryckes- och varuautomater på arbetsplatsen.
Arbetsgivaren ställer krav på ett hälsosamt och kanske nyckelhålsmärkt utbud i personalrestaurangen.
När vi nu överlämnar rapporten om mat på jobbet hoppas vi att allt fler företag och organisationer ska se möjligheterna och skapa bättre förutsättningar för bra och hälsosam mat på jobbet.
DEBATT
Inger Andersson är generaldirektör för Livsmedelsverket. Ulf Bohman är projektledare på Livsmedelsverket. 
Läs mer om