Hämmar inte konkurrensen
Bo Jonsson. Foto: Anders Liljegren
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är förvånande att läsa att det är kommunens fel att husen på Svensbackevägen i Överum står och förfaller.
När affären gjordes upp såldes husen till en mycket låg pris. Köparen redovisade sin avsikt. Nämligen att göra om fastigheterna till fritidsboende och sälja lägenheterna i bostadsrättsform.
Köparen redovisade att han hade för avsikt att rusta upp fastigheterna utvändigt och i gemensamhetsutrymmen. Lägenheterna skulle sedan säljas till låga priser mot att de som köpte lägenheterna också rustade upp lägenheterna. Hela konceptet var inriktat på att Överum skulle tillföras en ökad besöksnäring. Det var en anledning till det låga priset när Bostadsbolaget gjorde försäljningen.
Både köpare och säljare var överens om att fastigheterna skulle nyttjas som permanentbostäder fanns en helt annan grund att räkna värdet på fastigheten. En permanentuthyrning ger exempelvis helårsintäkter medan ett fritidsboende är säsongsbetonad. Därför upprättades ett särskilt avtal där Bostadsbolaget ska erhålla ett bestämt belopp om köparen inte genomför det som denne lovat och som ligger till grund för affären. Utan istället väljer att nyttja fastigheterna för permanentboende.
Det är inget konkurrenshämmande i detta. Fastigheterna är även i det fallet köpta till en låg kostnad.
Det är ett fantastiskt att lyckas med konststycket att ropa ut i ledaren att det är kommunens eller Bostadsbolagets fel. När köparen inte genomför sin plan utan säljer fastigheterna vidare. Vare sig den förste eller den andre köparen har ägnat någon vidare omsorg om fastigheterna utan låter dem förfalla. VT nöjer sig med uttrycket att luften plötsligt gått ut marknaden för feriebostäder. Det vore intressant att få belyst vilka ansträngningar som gjorts av köparen för att genomföra den idé som förespeglats Bostadsbolaget vid tiden för köpet.
Bostadsbolaget och kommunen har genom försäljningen av Svensbackevägen skapat möjligheter för nya användningssätt för fastigheter med låg uthyrningsgrad. Genom åren har Bostadsbolaget haft den otacksamma uppgiften att anpassa bostadsutbudet till efterfrågan. Vilket har medfört rivning av fastigheter i Överum och även i Ankarsrum. Sedan 1990 har drygt 300 lägenheter rivits.
Bostadsbolaget hämmar ingen konkurrens. Genom att, i november 2006, sälja 111 lägenheter ökas konkurrensen i Överum.Svar:
Det som stod i ledaren var att kommunen och Bostadsbolaget bär en del av ansvaret för det som hänt med husen i Överum - inte att det är kommunens fel. Skillnaden är rätt tydlig.
Möjligen var försäljningspriset lågt - det är svårt att uttala sig om utan jämförelsematerial. Och säkert var köparen och säljaren överens - annars torde det inte ha blivit någon affär alls. Men faktum kvarstår. Den klausul som skrev in i kontraktet och som begränsade köparens förfoganderätt borde aldrig ha funnit med där.
BREV TILL LEDARSIDAN