Hiroshima - 60 år, ska vi hylla eller sörja?

Hiroshima. Det är 60 år sedan den första atombomben föll. Det skedde i Japan i slutskedet av andra världskriget. Foto: SCANPIX

Hiroshima. Det är 60 år sedan den första atombomben föll. Det skedde i Japan i slutskedet av andra världskriget. Foto: SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2005-08-10 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är i dagarna 60 år sedan kärnvapen för första, och sista (?), gången användes i mänsklighetens historia. De amerikanska atombomber som föll över Hiroshima och Nagasaki krävde 210 000 människoliv. Detta var ett avgörande ögonblick i världens historia, inte enbart för att det satte slut för det brutalaste kriget i människans historia, utan även ett politiskt beslut som vi i efterhand måste ta ställning till. Var bombningarna onödiga eller rättfärdigade kriget denna handling? Frågan man nu kan ställa sig är vilka lärdomar vi har fått i och med krigsslutet.
1941 hade Japan startat krig mot USA genom att anfalla Pearl Harbor. Vid tillfället betraktades den japanske kejsaren Hirohito i Japan snarare som en halvgud än en människa. Landet hade en samurajetik där valet stod mellan att segra eller att dö. Det är denna inställning som gjorde att USA var tvunget att lägga enorma resurser på att besegra även de minsta av öar i Stilla Havet under kriget.

Sakta men säkert vann USA kriget mot Japan men den stora uppgiften att inta Japans fastland återstod. Planerna var att invadera Tokyo-bukten. Enligt amerikansk militär skulle minst 100 000 amerikanska soldater förloras i de första dagarna av invasionen. Samma etik som amerikanerna mött när kamikazeflygplan flugit in i hangarfartyg väntades även på fastlandet. Ett långt och blodigt krig väntade om man valde att invadera.
Japans landarmé var huvudsakligen intakt och landet utgjorde ett hot mot sin omvärld, något som inte minst påvisas av det brutala folkmord som man bedrivit gentemot den kinesiska befolkningen. Japan hade dessutom delvis övertagit Tysklands kärnvapenprojekt och hade vid krigets slut fem cyklotroner, vilka kunde användas för att framställa kärnvapenmaterial från uranium. Amerikanska flottan hade under maj 1945 tillfångatagit en tysk ubåt som försökte frakta cirka 560 kilogram uraniumoxid till riket. Amerikanerna visste att Japan inte skulle tveka att använda kärnvapen i syfte att utvidga sitt imperium.

Amerikanerna hade redan utvecklat kärnvapen. Den amerikanske presidenten Harry Truman fick då alternativet att använda detta vapen för att få slut på kriget, ett beslut som han också tog. Den 6 augusti 1945 föll bomben över Hiroshima och tre dagar senare över föll den andra över Nagasaki. Sex dagar efter att den andra bomben fallit kapitulerade Japan ovillkorligt. Många japaner tog livet av sig, de inte visste inte hur de annars skulle reagera, det gudomliga kejsardömet hade fallit.
Även Sovjetunionens inträde i kriget mot Japan skulle innebära ett tvåfrontskrig för Japan som knappt klarade av att hålla fronten mot USA. Situationen i landet delades mellan de som förordade ett krigsslut och de som höll hårdast på samurajetiken vilket skapade stora problem inom landet. Ovanstående anledningar var alla starkt bidragande men den sista spiken i kistan för Japans krigsdagar spikades i av USA. I efterhand har det även framkommit att marinminister Mitsumasa Yonai sagt att atombomberna var "gudagåvor". Bomberna blev den ursäkt för Japans ledare behövde för att kapitulera.

60 år efter kriget och bomberna är det nu dags för eftertanke. Vad blir versionen vi lämnar till framtida generationer om krigsslutet för vad som förhoppningsvis är det andra och sista världskriget. Blir augusti 1945 en månad där USA slaktade 210 000 människor till följd av imperialistiska ambitioner? Eller kommer bomberna framställas som slutet på en brutal och massmördande regim, fullt jämförbart med Nazityskland i sin brutalitet, i Sydostasien, som USA var tvunget att stoppa?
Det är bara vi som har svaren, det är den nuvarande generationen som har ansvar för att historien återges på ett korrekt sätt. Det är i dag vanligt att en myt sprids i samhällsdebatten, nämligen den att Japan redan var besegrat och villig att kapitulera, men att amerikanerna använde bomberna av ren maktbegär i alla fall. Det är svårt att veta om denna myt uppkommit för att smutskasta USA, eller för att påvisa att kärnvapen inte kan föra gott med sig. Oavsett varifrån denna föreställning kommer är vi skyldiga oss själva och nästa generation att se på historien med öppna ögon.
DEBATT
Patrik M Andersson arbetar vid Tankesmedjan Captus www.captus.nu
Läs mer om