Högervindar i Finland

Ny regering. I söndags var det riksdagsval i Finland. Valet var väl inte något ödesval precis och valrörelsen var en rätt avslagen historia, där partierna tävlade med varandra i godhet och allmän välvilja. Den enda egentliga vattendelaren var partiernas olika uppfattningar om hur budgetöverskottet ska hanteras. Samlingspartiet vill sänka skatten, socialdemokraterna vill stoppa in mer pengar i de offentliga transfereringssystemen och centerpartiet vill göra båda delarna.

Västervik2007-03-20 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men finländarna tycker att de har det bra, ekonomin är i god ordning och en av få saker som höjde valtemperaturen en liten smula var den "skandalbok" som statsminister Matti Vanhanens före detta flickvän påpassligt gav ut. Inte ens den lyckades dock mobilisera finländarna att gå och rösta - valdeltagandet var rekordlåga 67,8 procent.

Men valresultatet är ändå intressant och kan innebära en hel del förändringar. Statsminister Matti Vanhanens regerande centerparti lyckades med nöd och näppe behålla sin position som riksdagens största parti med 23,1 procent. Men regeringspartnern socialdemokraterna gjorde - precis som i Sverige för sex månader sedan - ett katastrofval. Socialdemokraterna backade till 21,4 procent och förlorade sju mandat i riksdagen.
Valets stora segrare, moderata Samlingspartiet, är nu riksdagens största parti med 22,3 procent av rösterna och 50 mandat i riksdagen.
Sannolikt blir det centerpartiets Matti Vanhanen som åter får i uppdrag att blida regering, hans parti är ju fortfarande det största i riksdagen.
Men valresultatet innebär att han inte längre har en självklar koalition med socialdemokraterna som största partner.

Precis som sina kollegor Jyrki Katainen i Samlingspartiet och Eero Heinäluoma i Socialdemokraterna har Vanhanen under valrörelsen varit noga med att inte utesluta några regeringsalternativ. Att Vanhanen personligen helst vill regera med socialdemokraterna är ingen hemlighet. Men det kommer att bli svårt för honom att undvika regeringssamarbete med Samlingspartiet som gjort ett sådant fantastiskt succéval.
Mycket tyder alltså på att vi kommer att få se en omorientering åt höger av finsk regeringspolitik. Möjligen innebär det inte så mycket i praktiken - i sakfrågorna står de stora finska partierna ganska nära varandra. Men det finska valet är ytterligare ett intressant bevis på hur de politiska vindarna i Europa blåser just nu.
Läs mer om