Höj fribeloppet för studenter

Studentekonomi. En student kan tjäna 50 000 kronor per halvår utan att betala skatt. Det är för lite anser Eva Bengtson Skogsberg som vill höja fribeloppet. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Studentekonomi. En student kan tjäna 50 000 kronor per halvår utan att betala skatt. Det är för lite anser Eva Bengtson Skogsberg som vill höja fribeloppet. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Foto:

Västervik2007-09-10 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Fribeloppet, den inkomst en student kan ha innan lån och bidrag reduceras har länge varit ett hinder för studenter som vill tjäna sig en extra hacka under studietiden. Beloppet som ligger på 50 000 per halvår kan tyckas högt men för en student som dras med stora studielån och dyra boendekostnader så är det i själva verket en rejäl bromskloss. Gränsen har fungerat som en stötdämpare för studenter som vill etablera sig på arbetsmarknaden så snart det bara är möjligt. Det är med andra ord inte en lösning som ligger i linje med regeringens strävan att få fler i arbete utan snarare ett tecken på ett absurt systemfel som bör åtgärdas snarast.
Genom att höja fribeloppet kraftigt nås flera syften.
Dels får studenterna en extra möjlighet att jobba och därigenom skaffa sig nyttig arbetslivserfarenhet, utbyggda kontaktytor och skaffa sig värdefulla kontakter med möjliga arbetsgivare i framtiden.
Studenterna behöver inte använda sig av avancerad skatteplanering som många kan lockas till när man känner flåset i nacken på grund av att man arbetat för mycket.
CSN slipper dessutom att jaga "fribeloppshaverister" och kan därmed lägga resurserna på annat. Man når med en justering uppåt av fribeloppsgränsen flera mål samtidigt.

Med tanke på att svenska studenter har en stor skuldbörda vid examinationstillfället jämfört med många andra länder så bör varje politiskt initiativ som ger möjlighet till bättre ekonomiska förutsättningar vara välkommet. Den nuvarande fribeloppsgränsen motverkar regeringens uttalade syfte nämligen att det skall löna sig mer att arbeta. Vill man att den devisen skall gälla även för studenter så bör fribeloppet höjas kraftigt och på sikt när utrymme finns avskaffas. Det finns ingen egentlig anledning till att staten skall lägga sig i hur mycket studenter jobbar så länge de sköter sina studier. Det är en avvägning som bör lämnas till var och en. Sunt förnuft borde avgöra detta och inte någon lågt tillyxad gräns som sätter stopp för arbetsviljan.
Förhoppningsvis så kommer det klara besked redan i höstbudgeten.
Fribeloppen måste ändras så att vi får ett klimat som uppmuntra studenter som väljer att arbeta och inte tvärtom.
DEBATT
Eva Bengtson Skogsberg är riksdagsledamot för moderaterna. 
Läs mer om