Holiday Club ett växande riskprojekt?
Oförsvarligt. Det vore synd att säga att alla frågetecken kring Holiday Clubs etablering i Västervik har rätats ut sedan avtalet skrevs. I själva verket dyker nya frågor upp hela tiden. VT har under de senaste dagarna berört några av dem på nyhetsplats.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Även om de 16 670 kronorna verkligen var en nettointäkt för kommunen är summan löjligt låg. Var annars får ett privat företag hyra en hel multihall av kommunen för en lika liten penning?
Hur detta kan betraktas som något annat än ett dolt bidrag till Holiday Club är faktiskt svårt att begripa. Och det blir värre. Kommunen måste låna upp pengar till investeringen, och på de lånen utgår en ränta som kommunchefen Conny Jansson uppskattar till fyra procent - en rätt konservativ uppskattning med tanke på den förväntade ränteutvecklingen. Och vem ska betala räntan? Jo, det ska förstås kommunen göra. Så vad det egentligen handlar om är att kommunen skänker Holiday Club en multihall för 80 miljoner. I gengäld får kommunen rätt att använda hallen gratis fem (5) dagar om året.
En annan aspekt är Holiday Clubs ekonomiska situation. Holiday Club Sweden gick med nästan 22 miljoner i förlust 2005-2006, en förlust som täcktes genom aktieägartillskott. Annars hade bolaget fått gå i konkurs. För en person utan specialkunskaper i företagsekonomi är det faktiskt rätt svårt att begripa hur det kan vara "normalt" med ett underskott i den storleksordningen, vilket är vad VD:n Mats Svensson säger. Alla pengar skickas enligt Svensson till den finska moderbolaget för att konsolidera det.
Frågan är om kommunalpolitikerna har haft den specialkunskap som uppenbarligen behövs för att sätta sig in i Holiday Clubs affärer. Hur pass noga undersöktes till exempel Holiday Clubs ekonomi och historia innan avtal skrevs?
Ju mer vi får veta, desto tydligare blir det att kommunen i och med satsningen på Holiday Club tar oförsvarligt stora risker med skattebetalarnas pengar.